Euroopan komissio: Tuhkarokkorokotuksen kattavuus 95 prosenttiin

Tuhkarokko jatkaa leviämistään Euroopassa.

Euroopan komissio haluaa nostaa rokotuskattavuuden jäsenmaissaan 95 prosenttiin. Tällä hetkellä tuhkarokko leviää Euroopassa, koska monissa maissa rokotuskattavuus on liian matala.

Komission mukaan terveydenhuollon ammattilaisten ja järjestökentän kanssa pitää tehdä entistä tiiviimmin yhteistyötä väestön rokotusluottamuksen ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. Komissio ehdottaa muun muassa rokotussuojan säännöllistä tarkistamista ja jatkuvaa mahdollisuutta täydentää rokotuksia lapsuusiän jälkeen eri elämänvaiheissa – esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.

Ehdotuksiin kuuluu myös eurooppalaisen rokotustietoportaalin avaaminen. Portaalin kautta ihmiset saisivat nykyistä enemmän puolueetonta, avointa ja ajan tasalla olevaa tietoa rokotteiden hyödyistä ja turvallisuudesta.

Ei pakkokeinoja

THL kertoo, että Suomessa rokotuskattavuus on yleisesti ottaen hyvä. Täälläkin on silti useita heikomman rokotuskattavuuden alueita, joissa paikalliset tuhkarokkoepidemiat ovat mahdollisia. Rokottamattomat saattavat altistua herkästi tarttuvalle tuhkarokolle esimerkiksi Etelä-Euroopassa ja käynnistää paikallisen epidemian Suomeen saapuessaan.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kannattaa komission ehdotuksia.

– THL ei edelleenkään pidä pakkokeinojen käyttöä hyvänä eikä kannata niitä, Puumalainen sanoo THL:n tiedotteen mukaan.

Suomessa kunnallisella neuvolajärjestelmällä on tärkeä rooli rokotusluottamuksen ylläpitämisessä. THL ja kunnat tekevät yhteistyötä rokotuksiin liittyvien ongelmien kartoittamiseksi ja ratkaisemiseksi. Valtakunnallisesta rokotusrekisteristä ajantasaista rokotuskattavuutta voi seurata myös alueellisesti.

Teksti: Hertta Vierula

kuva: ECDC