Evira: Ravintolisiä markkinoitu kielletyillä väitteillä

Osteoporoosin tai niveltulehduksen hoitoon liittyviä väitteitä löydettiin 59 verkkokaupasta.

Elintarviketurvallisuusvirasto osallistui EU:n ensimmäiseen yhteiseen elintarvikkeiden etämyynnin valvontahankkeeseen viime syksynä. Suomalaisille kuluttajille suunnatuista verkkokaupoista löytyi hyväksymättömiä uuselintarvikkeita sekä luustoon ja niveliin liittyvää elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia.

Ravintolisät ovat elintarvikkeita eikä niitä saa markkinoida lääketieteellisillä väitteillä kuten "estää osteoporoosia", "hoitaa nivelrikkoa", "parantaa niveltulehdusta" tai "vähentää nivelkipua", Evira muistuttaa. Lääkkeellinen markkinointi on kuluttajien harhaanjohtamista. Ainoastaan lääkkeistä voi esittää sairauksia parantavia, hoitavia tai ehkäiseviä ominaisuuksia.

– Kannattaa olla kriittinen, jos elintarvikkeen mainoksessa tai pakkausmerkinnöissä luvattu vaikutus kuulostaa kovin lääkkeelliseltä. Kuluttajaa saatetaan huijata, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Marjo Misikangas Evirasta.

Valvontahankkeessa löytyi yhteensä 59 verkkokauppaa, jotka markkinoivat tuotteita lääkkeellisillä väitteillä. Näistä 44 oli kotimaisia, 9 toisessa EU-maassa sijaitsevia ja yksi verkkokauppa sijaitsi Yhdysvalloissa. Viidestä kaupasta ei pystytty tunnistamaan vastuullista tahoa.

Kirjoittaja:

Tuomas Keränen

Toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 26.2.2018.