Fimea: Oriolan lääketoimituksissa yhä ongelmia

Tilanne on Fimean mukaan edelleen vakava, vaikka toimitusten määrät ovatkin lisääntyneet.

Lääketukku Oriolan mukaan lääkkeiden toimitusmäärät ovat kasvaneet ja tilausjonon kasvu on pysähtynyt, tiedotti Fimea torstaina. Lääketoimitusten määrät olivat keskiviikkona lähes puolet suuremmat kuin maanantaina.

Fimean mukaan tilanne on edelleen vakava. Ongelmat ovat laajoja etenkin kylmätuotteiden osalta.

Apteekkariliitosta vahvistetaan, että Oriolan lääketoimitusten ongelmat näkyvät erityisen paljon juuri kylmätoimituksissa. Apteekkien kylmäsäilytystilat ovat rajalliset, joten kylmässä säilytettäviä lääkkeitä on vähän.

– Ongelma koskee koko maata, vaikka alueellista vaihtelua on, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler

Fimean tietojen mukaan suurin osa kiireellisistä lääketoimituksista on saatu toimitettua. Oriola purkaa tilausjonoa kiireellä ja lääketukusta arvellaan lääketoimitusten palautuvan normaaliksi viikonlopun aikana. Apteekeissa tilanne normalisoituu viiveellä.

– Yleensä apteekit saavat lääketilauksen tukulta vuorokaudessa. Vuorokausi menee silloin kun tilanne on normaali, sanoo Sandler.

Oriolan lääkejakelun pitäisi palata uomiinsa alkuviikosta. Fimea seuraa tilannetta tiiviisti.

Apteekeilla on lääkkeiden hätätilausmahdollisuus, jota he voivat käyttää potilaille kriittisten lääketoimitusten turvaamiseksi. Tähän mennessä tarvittavia lääkkeitä on etsitty läheisistä apteekeista tai sairaaloista. Sandlerin mukaan lääkkeitä on kyllä, mutta tällä hetkellä ne makaavat Espoon Oriolan varastolla.

– Lääkkeet eivät lopu, vaan tarvittaessa haetaan Espoosta. Ensimmäinen kerta, kun käy tällä tavalla. Nyt on tärkeää saada tilanne normaaliksi. Sitten vasta mietitään miten varmistetaan, ettei vastaavaa enää tapahdu.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.