Fimea selvittää Oriolan lääkejakeluongelmat

Toimitusvaikeuksia on ollut jo parin viikon ajan. Fimea seuraa tilannetta.

– Fimea katsoo, mitä otetaan vastaisuuden varalle opiksi, kun akuutti tilanne on saatu kuntoon, kertoo johtaja Eija Pelkonen Fimeasta.

Hänen mukaansa vastedes täytyy selvittää, miten kansainvälisesti laaditut viranomaissäädökset ovat tiedossa toimijoilla. Tarkoitus on myös katsoa, miten apteekkeja on informoitu muutoksesta etukäteen ja miten apteekit ovat itse varautuneet asiaan.

Fimea tekee STM:lle tarpeen mukaan säädösehdotuksia.

– Selvitämme myös, onko joitakin velvoitteita, joita pitäisi toimijoille lisätä, jotta varautuminen tämäntyyppisiin ongelmiin olisi tulevaisuudessa parempaa.

Tietojärjestelmäongelmia on esiintynyt

Oriolalla on käytössä uusi toiminnanohjausjärjestelmä, joka ohjaa koko lääketukkukauppatoimintaa maahantuonnista aina apteekkien hyllylle asti.

– Lääkejakelun pulmia on aiheuttanut toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät tietojärjestelmäongelmat.

Lääkkeiden pikatoimitukset aloitettiin, kun lääkejakelun ongelmia alkoi esiintyä ja apteekeilla oli ongelmia joidenkin kriittisten lääkkeiden toimittamisessa. Nyt nämä toimitukset ovat vähentyneet.

Kylmäsäilytystä vaativissa lääkkeissä, kuten insuliineissa, esiintyi tyypillisesti toimitusongelmia ja erityisesti niitä toimitettiin pikana.

– Nykyisellään ei pitäisi olla erityisiä saatavuusongelmia kylmäsäilytystä vaativien lääkkeiden kanssa.

Pelkosen mukaan toimitettavien tilausten ja toimitusongelmien määrää on saatu vähenemään, mutta pulmia esiintyy edelleen.

Ulla Toikkanen

Kuva: Panthermedia