FinTerveys-seurantatutkimus selvittää koronan vaikutuksia aikuisten terveyteen

Kutsun saavat samat lähes 10 000 ihmistä eri puolilta Suomea kuin FinTerveys 2017 -tutkimuksessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) alkaa selvittää, miten koronavirusepidemia on vaikuttanut Suomessa asuvien aikuisten terveyteen, toimintakykyyn ja hyvinvointiin.

Kyseessä on seurantatutkimus FinTerveys 2017 -väestötutkimukseen. Kutsun saavat samat lähes 10 000 ihmistä eri puolilta Suomea kuin viimeksi.

Vuoden 2017 FinTerveys-tutkimuksen mukaan työikäisten päivittäinen tupakointi oli vähentynyt ja yhä useampi oli raitis. Toisaalta lihavuus oli yleistynyt ja työikäisten naisten psyykkinen kuormittuneisuus lisääntynyt. Lisäksi aiemmin havaittu väestön työ- ja toimintakyvyn koheneminen oli pysähtynyt.

Parhaiten voivat korkea-asteen koulutuksen saaneet ja heikoimmin perusasteen koulutuksen saaneet.

– Haluamme selvittää esimerkiksi, kasautuvatko terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kielteiset muutokset niihin väestöryhmiin, joissa tilanne oli jo aiemmin muita vaikeampi. Entä ovatko aiemmin fyysisesti ja sosiaalisesti aktiiviset hyötyneet muita enemmän lisääntyneestä mahdollisuudesta harrastaa liikuntaa etätöihin jäädessään ja lisääntyykö psyykkinen kuormittuneisuus niissä väestöryhmissä, joilla aiemminkin on ollut eniten mielenterveyden ongelmia, sanoo tutkimuspäällikkö Päivikki Koponen tiedotteessa.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää laadittaessa suosituksia sekä koronaepidemian että muiden vastaavien epidemioiden kansanterveyshaittojen vähentämiseksi.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.