Fyysisesti raskas työ ei pidennä elinikää

Raskas työliikunta on usein nostelua, joka ei vahvista sydäntä eikä verisuonistoa ja voi jopa laukaista sydänkohtauksia.

Vapaa-ajan liikunta ehkäisee sydänsairauksia ja pidentää elinikää, mutta työperäisen liikunnan vaikutuksista on ristiriitaisempaa tietoa. Tuoreen tutkimuksen perusteella ainakaan raskasta tehdastyötä tekevät eivät saa työstään terveyshyötyjä, päinvastoin, se voi jopa lyhentää elinikää.

Israelilaistutkijoiden tulokset perustuvat 4 800 tehdastyötä tekevän 20–70-vuotiaan miehen 22-vuotiseen seurantaan.

Tulokset osoittivat, että fyysisesti kohtalaisen tai erittäin raskasta työtä tekevät menehtyivät seurannan aikana selvästi todennäköisemmin kuin miehet, jotka harrastivat liikuntaa vapaa-ajallaan. Suurin kuolleisuus oli miehillä, jotka eivät harrastaneet liikuntaa vapaa-ajallaan, mutta tekivät fyysisesti kohtalaisen tai erittäin raskasta työtä.

Aiemmissa tutkimuksissa raskas fyysinen työ on yhdistetty mm. sydänriskeihin ja lonkkavaivoihin, mutta kevyehkö tai kohtalaisen rasittava työliikunta voi suojata sydänriskeiltä. Raskas työliikunta on usein nostelua, joka ei vahvista sydäntä eikä verisuonistoa ja voi jopa laukaista sydänkohtauksia.

Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Occupational & Environmental Medicine 2015;72:617–624

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.