G-pisteeseen liittyvät uskomukset lisääntymässä

Myös G-pisteen ympärille näyttää olevan kehittymässä miljoonien dollarien bisnes, johon gynekologikunnan ei pitäisi ryhtyä ennen kuin asia on kunnolla tieteellisesti varmennettu.

Keskustelu vaginan etuseinässä olevasta eroottiselle halulle ja orgasmille tärkeästä G-pisteestä on herännyt aika ajoin ja saanut alkunsa Gräfenbergin 1950-luvulla esittämästä ajatuksesta.

Tieteellisesti vakuuttavaa anatomista tai fysiologista näyttöä asiasta on kaivattu. Nyt vihdoin löytyi onnekas tutkijaryhmä, joka esittää löytäneensä G-pisteen histologiset ja immunohistokemialliset piirteet. Kyseessä on vaginan etuseinässä, noin 4,5 cm päässä virtsaputken ulkosuusta sijaitseva 7 mm:n pituinen alue, joka poikkeaa muusta ympärillä olevasta ­vaginan seinämästä.

Tutkijat kutsuvat tätä 2 mm:n paksuista aluetta G-pistekompleksiksi. Se sijaitsee jommallakummalla puolella virtsaputkea. Pääosa siitä on laskimoita, joita ruokkii muutama pienempi valtimo arteriovenoosista malformaatiota muistuttaen. Merkittävänä tutkijat pitävät havaintoaan siitä, että alueella on hermokimppuja ja ganglioita, ja koko kompleksia ympäröi kehämäisiä ja pitkittäisiä lihassäikeitä. Varsinaista erektiilistä kudosta ei havaittu.

Tutkimus tehtiin kahdeksalle 37–68 vuoden iässä kuolleelle naiselle. Eettinen lupa perusteltiin tieteellisellä kiinnostuksella. Mitään tietoa vainajien elämän aikaisesta lisääntymisestä tai seksuaalielämän luonteesta ei ollut. Kuitenkin tutkijat katsovat, heidän havaintonsa ovat tärkeitä vaginan etuseinään kohdistuvien toimenpiteiden kannalta, samoin kuin G-pistekompleksin ”vajaatoiminnan” hoitomuotojen kannalta.

Kyseisen lehden seuraava artikkeli ottaa tiukan kannan, ettei kompleksia ole olemassa. Yllä referoitu tutkimus sisälsi niin paljon heikkouksia, että sen perusteella asiaa ei vielä voitu todistaa.

Amerikan gynekologiyhdistys on hiljakkoin todennut, että naisille tarjotaan yhä enemmän lupauksia seksuaalisen ulkonäön ja tyydytyksen parantamisesta ilman tieteellisiä näyttöjä käytetyistä hoidoista. Myös G-pisteen ympärille näyttää olevan kehittymässä miljoonien dollarien bisnes, johon gynekologikunnan ei pitäisi ryhtyä ennen kuin asia on kunnolla tieteellisesti varmennettu.

Lähde;
Ostrzenski A, Karajewski P, Ganjei-Azar P ym. Verification of the anatomy and newly discovered histology of the G-spot complex. BJOG 2014; 121: 1333–9. Puppo V. The G-spot does not exist. BJOG 2014;121:1341.

Kirjoittanut:
Pertti Kirkinen
professori

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 47/14