Harvat suomalaiset saavat riittävästi jodia

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat THL:n FINRISKI-tutkimukset.

WHO:n tavoitearvojen mukaan suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos. Näin havaittiin THL:n FINRISKI-tutkimuksissa.

Jodin puutos huomattiin FINRISKI 2002 ja FINRISKI 2012 -tutkimuksissa kerättyjen virtsanäytteiden analyyseissä. Myös FINRAVINTO 2012 -tutkimuksessa tehdyt haastattelut vahvistavat, että vain harva suomalainen saa ravinnostaan suositellun määrän jodia.

– Jodia ei pidä saada liikaa. Runsaasti jodia sisältävien lisäravinteiden ja levävalmisteiden käyttö ei siksi ole suositeltavaa. Myöskään suolan käytön lisäämistä ei voi suositella, sanoo THL:n erikoistutkija Iris Erlund.

Erlundin mukaan jodin saantia voitaisiin helpoiten parantaa lisäämällä sitä johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä jodia leivässä käytettävään suolaan. Erlundin mielestä tätä mahdollisuutta olisi hyvä pohtia Suomessakin.

Suomessa ryhdyttiin lisäämään jodia suolaan viime vuosisadan puolivälissä, koska jodin saanti maaperästä tai vedestä ei riitä. Tällä vuosituhannella suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt, koska ruokatottumukset ovat muuttuneet. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Erilaiset erikoissuolat ovat korvanneet jodipitoisen suolan kotikäytössä. Maito onkin nykyään tärkein jodin lähde.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.