Uusi ohje lääkejodin käytöstä

STM suosittelee, että 3–40-vuotiaat hankkivat kotiinsa joditabletteja. 

Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uudessa ohjeessa suositellaan, että 3–40-vuotiaat hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja.

Yli 40-vuotiaille ei enää jatkossa suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa.

Lisäksi julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja ja selvittää parhaan mahdollisen tavan jakaa niitä lasten vanhemmille ja raskaana oleville. Terveydenhuollon toimijat alueilla tiedottavat asiasta, kun jodivalmistetta on saatavilla. 

Lue lisää: Mikä on struuma?

Tällä hetkellä Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta.

Säteilyvaaratilanteessa suojautuminen sisälle on ensisijainen toimi. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi, jota suositellaan enintään 40-vuotiaille sekä raskaana oleville. Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen, jos toimiin on syytä ryhtyä.

Yksi kerta-annos on yleensä riittävä. Lääkejodin haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Varovaisuutta on kuitenkin noudatettava kilpirauhassairauksia sairastavien kohdalla. 

Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka voi aiheuttaa kilpirauhaseen kohdistuvaa säteilyaltistusta. Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville henkilöille, joilla suuret säteilyannokset voivat lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Aikuisilla samanlaista riskiä ei ole.

SMT:n edellinen ohje oli vuodelta 2002. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön suosituksiin.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.