Hoivakodeissa kannattaa testata kaikki COVID-19-tapauksen ilmettyä

Hoivakotien asukkaiden kuolleisuus koronaan on 30–40 prosenttia.

Euroopassa COVID-19-kuolemista 30–85 % on tapahtunut vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa. Hoivakotien asukkaiden kuolleisuus tautiin on 30–40 %. Vieläkin pohditaan, miten laajalti pitää testata henkilö­kuntaa ja asukkaita, kun hoivakodissa havaitaan COVID-19-tapaus. Britti­tutkimus osoittaa, että laaja testaus kannattaa.

Lontoon hoivakoteja pyydettiin epidemian alkuvaiheessa keväällä 2020 raportoimaan COVID-19-tapauksensa. Neljässä kodissa (asukkaita 165, henkilökuntaa 168) suoritettiin kaksi joukkotestaus­kierrosta (PCR-testi) heti ensimmäisen tapauksen jälkeen, ensimmäinen viimeistään kahden päivän kuluttua ja toinen kahdeksannen päivän kohdalla.

Koronapositiivisia oli ensimmäisellä kierroksella 3–59 % asukkaista (keskiarvo 20 %) ja 3–40 % henkilökunnasta. Kaikissa hoivakodeissa oli vierailusulku, mutta vasta joukkotestauksen jälkeen alkoivat tehostettu siivous ja asukkaiden hoita­minen omiin huoneisiinsa, kun esiintyvyys oli suuri. Toisella testauskierroksella löytyi enää yksi uusi positiivinen asukkaista ja yksi henkilökunnasta.

Vain puolet positiivisen näytteen antaneista oli oireisia. Oireettomat olivat hieman nuorempia kuin oireiset. Yhteensä neljä oireista asukasta lähetettiin sairaalaan. Seitsemän asukasta kuoli ja heistä kuusi oli antanut positiivisen näytteen.

Viruksen genomianalyysi osoitti kolmessa hoivakodissa omanlaistaan muunnosta. Tämä viittaa siihen, että virus oli ehtinyt hiljaisesti levitä jo jonkin aikaa, ennen kuin ensimmäinen tapaus tuli ilmi. Ympärivuorokautisessa hoidossa asukkaat elävät pienissä tiloissa ja ovat paljon tekemisissä toistensa ­kanssa. Hoivaan kuuluu myös ”kosketuskulttuuri”.

Eräät Europan maat tekivät suuria virheitä epidemian alussa eivätkä pystyneet suojelemaan laitoshoidon vanhuksia. Ruotsi ja Britannia sulkeutuivat liian myöhään. Hollannin laitoshoito on yleensä ollut tunnettu hyvästä ­laadustaan, mutta epidemian alussa sielläkin rajoitettiin sekä suojavarusteiden käyttöä että testaamista hoiva­kodeissa. Lisäksi henkilökunnan ­annettiin olla töissä lievistä flunssa­oireista huolimatta. Kaikissa näissä maissa oli runsaasti COVID-19-kuolemia hoivakodeissa.

Britanniassa kuten monissa muissakin maissa on sittemmin otettu rutiiniksi testata koko hoivakoti heti, kun ­ensimmäinen COVID-19-tapaus ­havaitaan. Paljon on opittu vuoden takaisesta.

Tang S ym. Mass testing after a single suspected or confirmed case of COVID-19 in London care homes, April-May 2020: implications for policy and practice. Age Ageing 2021;50:649–56.

Kaisu Pitkälä

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 23/2021.