Hormonikierukan käyttäjillä suurentunut rintasyöpäriski

Sen sijaan riski sairastua kohdunrungon syöpään tai munasarjasyöpään oli pienentynyt. Väitöstutkimuksen aineistossa oli hormonikierukkaa runsaiden kuukautisten hoitoon käyttäneitä naisia.

Hormonikierukkaa runsaiden kuukautisten hoidossa käyttäneillä naisilla on suurentunut riski sairastua rintasyöpään, mutta pienentynyt riski sairastua kohdunrungon syöpään tai munasarjasyöpään. Näin toteaa Tuuli Soini väitöstutkimuksessaan.

Runsaiden kuukautisten hoitoon käytetään nykyään yleisesti hormonikierukkaa tai endometriumablaatiota. Näiden hoitojen ansiosta kohdunpoistot ovat monessa maassa vähentyneet huomattavasti. Hoitojen mahdollisesta vaikutuksesta myöhempään syöpäriskiin ei kuitenkaan vielä tiedetä paljon. Ei myöskään tunneta tekijöitä, jotka lisäävät riskiä joutua kohdunpoistoon endometriumablaatiosta huolimatta.

Väitöstutkimus perustui kansallisiin rekistereihin. Aineistossa oli 93 843 naista, jotka olivat 30–49-vuotiaina käyttäneet hormonikierukkaa sekä 5 484 naista, jotka oli hoidettu endometriumablaatiolla runsaiden kuukautisten takia.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Riskit ja hyödyt punnittava potilaskohtaisesti

Hormonikierukkaa käyttäneillä naisilla oli lisääntynyt riski sairastua rintasyöpään, mutta pienentynyt riski kohdunrungon- ja munasarjasyöpään.

– Tämä tarkoittaa 2–4 ylimääräistä rintasyöpää 1 000 hormonikierukan käyttäjän joukossa 10 vuoden seuranta-aikana ja 3–6 ehkäistyä kohdunrungon syöpää ja 3-6 ehkäistyä munasarjasyöpää 10 000 hormonikierukan käyttäjän joukossa 10 vuoden seurannassa, Soini toteaa.

Endometriumablaatiolla hoidetuilla naisilla riski kohdunrungon- tai rintasyöpään oli vastaava kuin samanikäisellä muulla väestöllä.

Yli 80 prosenttia endometriumablaatiolla hoidetuista ei tarvinnut myöhempää kohdunpoistoa. Kohdunpoistoa ennakoivia riskitekijöitä olivat kohdun myoomat, nuori ikä, aiemmat keisarileikkaukset tai sterilisaatio.

– Runsaat kuukautiset on yleinen ongelma, joka vaikuttaa haitallisesti jopa joka kolmannen naisen elämänlaatuun. Sekä hormonikierukka että endometriumablaatio ovat tehokkaita menetelmiä runsaiden kuukautisten hoidossa, mutta riskien ja hyötyjen punnitseminen potilaskohtaisesti on tärkeää ennen hoitopäätöstä, Soini huomauttaa.

LL Tuuli Soinin väitöskirja Cancer risk among women treated with levonorgestrel-releasing intrauterine system or endometrial ablation for heavy menstrual bleeding tarkastetaan 29.9.2017 Helsingin yliopistossa.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.