HPV-rokote näyttää vähentävän ennenaikaisia synnytyksiä

HUS:ssa tehty tutkimus tukee australialaisstutkimusta, mutta johtopäätösten aika on myöhemmin.

Alustavien tutkimustulosten mukaan HPV- eli papilloomavirusrokotteella voidaan mahdollisesti ehkäistä kohdunkaulan syöpien lisäksi myös ennenaikaisia synnytyksiä. Tämä selvisi HUS:ssa tehdyssä rekisteritutkimuksessa, jossa selvitettiin, onko HPV-rokotteella vaikutusta rokotettujen ennenaikaisten synnytysten määrään.

Tutkimuksesta selvisi, että HPV-rokotuksen saaneiden synnytyksistä käynnistyi ennenaikaisesti kolme prosenttia ja rokottamattomien yli viisi prosenttia.

– Tutkimuksen kaikissa vertailuryhmissä suunta oli sama eli HPV-rokotuksen saaneilla oli vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä ei-rokotettuihin verrattuna. Ennen 32. raskausviikkoa HPV-rokotuksen vaikutukset olivat kaikkein suurimmat, kertoo tutkimusryhmän jäsen, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kalliala HUS:n Naistenklinikalta tiedotteessa.

Suomalaisen tutkimuksen tulokset tukevat aiemmin Australiassa tehdyn tutkimuksen tuloksia. Vielä ei kuitenkaan ole Kallialan mukaan aika tehdä lopullisia johtopäätöksiä.

– Seuranta-aika oli lyhyt ja tutkimuksen naiset vielä melko nuoria, joten synnytyksiäkin oli vähän. Asiaa tutkitaan parhaillaan myös muissa maissa, joten on syytä odottaa niiden tuloksia, hän kertoo.

Syövän esiasteiden hoidot lisäävät riskiä ennenaikaisuuteen

Preventive Medicine -tiedelehdessä julkaistu tutkimus on satunnaistettu seurantatutkimus, jonka aineistona on Suomessa 33 kunnassa 2007 aloitettu satunnaistettu HPV-rokotetutkimus sekä syntymärekisteri vuoteen 2014 saakka (Kalliala I ym. Prev Med 24.2.2021).

Noin 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-virustartunnan elämänsä aikana, useimmiten yhdynnässä. Suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsekseen, mutta osa niistä voi vuosien kuluessa edetä solumuutosten kautta syöväksi, kuten kohdunkaulansyöväksi, joka on yleistynyt nuorilla naisilla 1990-luvulta lähtien.

Syövän esiasteita etsitään irtosolunäytteillä eli papakokein ja nykyisin myös HPV-testillä, ja esiasteet pyritään hoitamaan ennen niiden kehittymistä syöväksi. Esiastehoidot taas lisäävät myöhemmin raskaaksi tulevan naisen ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Rokotteen on osoitettu ehkäisevän tehokkaasti HPV-viruksen aiheuttamia infektioita, kohdunkaulan syövän esiasteita ja syöpiä. Suomessa HPV-rokote on ollut kansallisessa rokoteohjelmassa vuodesta 2013.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.