HUS yli kaksinkertaistaa tehohoidon kapasiteetin

HUS myös ohjaa koronaviruspotilaiden sijoittamista sairaaloissa.

Tehohoidon järjestelyjä tehdään parhaillaan, ja koronaviruspotilaiden sijoittaminen eri erikoisalojen sisällä on ohjeistettu. Vuodeosastoja otetaan tarvittaessa koronaviruspotilaiden käyttöön.

STM on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä nostamaan tehohoidon kapasiteettia. Ohjeistus perustuu THL:n tekemiin tehohoidon tarpeen arvioihin. HUS valmistautuu lisäämään tehohoitokapasiteetin tarvittaessa yli kaksinkertaiseksi muun muassa muuntamalla valvontatasoisia paikkoja, heräämötiloja ja leikkaussaleja asteittain väliaikaisiksi teho-osastoiksi.

– Lähdemme valmiusjohtamisessa siitä, että varaudumme pahimpaan. Selvitämme kaikki mahdollisuudet kasvattaa kapasiteettia edelleen, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUS:sta tiedotteen mukaan.

Kokonaisia vuodeosastoja tarvittaessa koronaviruspotilaille

Koronavirusepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa koronaviruspotilaita kohortoidaan, sijoitetaan ohjatusti HUS:n sairaaloissa. Potilaat jaetaan kolmeen ryhmään noudattaen HUS:n voimassa olevaa määritystä: vahvistetut koronaviruspotilaat, koronavirusepäilyt ja negatiiviset. Eri ryhmiin kuuluvat potilaat pidetään toisistaan erillään. Myös kokonaisia vuodeosastoja voidaan tarvittaessa ottaa koronaviruspotilaiden käyttöön.

Ohjatulla sijoittamisella suojataan sairaaloissa olevia muita kuin koronaviruspotilaita sekä henkilöstöä ja estetään epidemian leviämistä sairaaloissa. Myös potilaiden siirrot HUS:n sairaaloiden ja osastojen välillä minimoidaan.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.