Hyksin synnytyssairaaloiden tutustumiskäynnit loppuvat toukokuussa

Tutustumiskäynnit korvataan 1.6.2015 lähtien Virtuaalinen tutustumiskäynti synnytyssairaalaan -videoilla.

Naistenklinikalla, Kätilöopiston sairaalassa ja Jorvin sairaalassa ei järjestetä 1.6.2015 jälkeen nykyisenlaisia tutustumiskäyntejä. Jatkossa sairaaloihin tutustutaan videoiden kautta.

Virtuaalinen tutustumiskäynti synnytyssairaalaan -videot julkaistaan toukokuun alkupuolella Youtubessa ja linkitetään HUS:n raskaana oleville suunnatuille internetsivuille. Videoiden ilmestymisestä uutisoidaan myös Potilaan Lääkärilehdessä.

Videot julkaistaan suomeksi ja tekstitetään ruotsiksi ja englanniksi. Videoiden muodostama tietopaketti on synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan ylihoitajan Marjaana Hanhirovan mukaan nykyisiä tutustumiskäyntejä laajempi. Niissä kerrotaan muun muassa sairaalaan lähdöstä, kivunlievityksestä, synnytyksen vaiheista, lapsivuodeajasta ja kotiinlähtötarkastuksesta. Myös sairaaloiden tilojen esittelyt löytyvät videoilta.

– Videot tarjoavat tasalaatuista tietoa kaikille synnytyksestä kiinnostuneille. Nykyiset käynnithän on tarkoitettu pääsääntöisesti vain ensisynnyttäjille ja heidän tukihenkilöilleen. Videoiden avulla raskaana oleva voi tutustua synnytyksen eri vaiheisiin kaikessa rauhassa ja silloin kun haluaa. Videon voi halutessaan katsoa vaikka uudestaankin, hän sanoo.

16 tutustumisryhmää viikossa

Perinteiset tutustumiskäynnit aloitettiin Hyksissä 1980-luvun loppupuolella. Viikon aikana sairaaloissa kiertää yhteensä 16 tutustumisryhmää. Jokaisessa ryhmässä on 8–10 ensisynnyttäjää ja heidän tukihenkilönsä.

Hanhirovan mukaan tutustumiskäyntien loppumisesta on hyötyä myös sairaaloiden toiminnalle.

– Henkilökunnan työaika vapautuu hoidossa olevien potilaiden auttamiseen ja samalla synnytys- ja lapsivuodeosastojen tilatkin rauhoittuvat. Lisäksi infektioriski pienenee, kun käytävillä kulkee vähemmän ihmisiä, hän sanoo.

Tutustu raskaana olevien internetsivuihin tästä.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia