Hylkimisreaktion estoon tarkoitetun mykofenolaatin käytöstä raskauden aikana varoitetaan

Noin puolet mykofenolaattia käyttävien naisten raskauksista päättyy keskenmenoon ja noin neljänneksellä syntyvistä lapsista on synnynnäinen epämuodostuma.

Euroopan lääkevirasto varoittaa elinsiirtopotilailla hylkimisreaktion estoon tarkoitetun mykofenolaatin käytöstä raskauden aikana. Käyttöä rajoitetaan, koska raskauden aikana lääkkeelle altistuneilla naisilla on ilmennyt keskenmenoja ja syntyneillä lapsilla on todettu synnynnäisiä epämuodostumia.

Mykofenolaatti voi vaurioittaa sikiötä, jos odottava äiti käyttää mykofenolaattia tai on suojaamattomassa yhdynnässä mykofenolaattia käyttävän miehen kanssa. Noin puolet raskauksista päättyy keskenmenoon, ja noin neljänneksellä syntyvistä lapsista on synnynnäinen epämuodostuma. Epämuodostumat ovat olleet mm. korvan, silmän ja kasvojen alueen epämuodostumia ja sormien, sydämen, ruokatorven, munuaisen ja hermostoputken kehityshäiriöitä

Mykofenolaatilla hoidettavien miesten tulee käyttää kondomia yhdynnän aikana koko lääkityksen ajan ja vähintään 90 päivää lääkityksen lopetuksen jälkeen. Miesten kumppanien tulee käyttää luotettavaa raskaudenehkäisymenetelmää vastaavan ajanjakson ajan.

Mykofenolaattia (mykofenolaattimofetiili tai mykofenolihappo) on kaupan Suomessa seuraavilla kauppanimillä: Cellcept, Mycophenolate Mofetil Accord, Mycophenolate Mofetil Actavis, Mycophenolate Mofetil Orion, Mycophenolate Mofetil Sandoz, Myfenax, Myfortic.

Lähde:
Fimea: Lisärajoituksia mykofenolaatin raskauden aikaiseen käyttöön