Hyttysverkosta apu nivustyräleikkauksiin kehitysmaissa

Moskiittoverkko voi korvata kalliin nailonkudoksen nivustyräleikkauksissa, osoitti ruotsalainen tutkimus.

Komplikaatioiden riski ei kasvanut, kun nivustyräleikkauksessa käytettiin hinnaltaan edullista moskiittoverkkoa nailonverkon sijaan. Näin toteaa Uumajan yliopistossa väitellyt Jenny Löfgren.

Väitöskirjatutkimuksessa tehtiin yli 300 ugandalaiselle nivustyräleikkaus. Puolet potilaista sai erikoisverkon ja puolet osan hyttysverkosta. Tutkimusryhmien välillä ei huomattu eroja potilastyytyväisyydessä, komplikaatioissa tai nivustyrän uusiutumisriskissä, kun heitä seurattiin vuosi leikkauksen jälkeen.

Ugandassa voidaan leikata vähemmän kuin yksi prosentti nivustyrää sairastavista. Nivustyräleikkauksen hinta Ugandassa on 60 dollaria ja erikoisverkko maksaa 125 dollaria.

Tietoa afrikkalaisille kirurgeille

Pohjois-Karjalan keskussairaalan kirurgian ylilääkäri, dosentti Tapio Hakala pitää tutkimusta kiinnostavana.

– Jos afrikkalaiset kirurgit tietäisivät hyttysverkon käytöstä nivustyräleikkauksissa ja oppisivat leikkaustekniikan, uusintaleikkausten määrä vähenisi.

Hakala on työskennellyt useita kertoja Keniassa, Sambiassa ja Länsi-Saharassa.

– Olen leikannut paljon tyriä. Muutamat rikkaimmat potilaat ovat ostaneet itse verkon leikkaukseensa, mutta moskiittoverkkoa en ole koskaan käyttänyt.

Hakalan mukaan suurin osa nivustyräleikkauksista tehdään Afrikassa ilman verkkoa, kuten Suomessa tehtiin 20 vuotta sitten. Tällöin ongelmana on se, että 20–25 prosentilla potilasta tyrä uusii. Jos leikkauksessa käytetään verkkoa, tyrä uusii 2–3 prosentilla potilaista.

Kirurgeja on kehitysmaissa erittäin vähän. Yhtä kirurgia kohti saattaa olla satojatuhansia potilaita.

– Potilaiden köyhyys on kirurgipulan ohella suurin syy leikkaamattomuuteen. Osa potilaista on niin köyhiä, että heitä ei leikata lainkaan, Hakala mainitsee.

Lue myös:
Tyräkompura Afrikasta, päivää
Vanhenevan miehen oireeton nivustyrä – leikkaukseen vai ei?

Lähde:
Groin hernias and unmet need for surgery in Uganda: Epidemiology, mosquito nets and cost-effectiveness

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.