Ihmisen geeniä ei voi patentoida

Ihmisen geeniä ei voi patentoida Kuva 1 / 1

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt, että ihmisgeenejä ei voi patentoida. Päätös oli yksimielinen. Korkeimman oikeuden mukaan geenejä ei voi pitää ihmisen keksintönä.

– Myriad-yhtiö ei luonut mitään. Se löysi tärkeän ja käyttökelpoisen geenin, mutta geenin erottamista ympäröivästä geneettisestä aineksesta ei voida pitää keksintönä, korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas kommentoi päätöstä.

Pitkään jatkunut oikeusprosessi koski Myriad Genetics -yhtiölle BRCA1- ja BRCA2-geeneihin myönnettyjä patentteja. Kyseiset geenit aiheuttavat perinnöllistä rinta- ja munasarjasyöpää. Myriad on ollut tähän asti ainoa yhtiö, joka on voinut tehdä geenitestejä BRCA1:n ja BRCA2:n kartoittamiseksi. Yhtiön mukaan BRAC-testiä on tehty vuosittain noin 250 000 kappaletta.

Oikeus päätti kuitenkin, että geenimateriaalista tehty synteettinen versio (complementary DNA, cDNA) on patentoitavissa.

Päätöstä tuoreeltaan kommentoineet juristit ja tutkijat arvioivat, että linjauksella on pitkä vaikutus geenitestaukseen. Todennäköisesti testit tulevat saataville laajemmin ja edullisemmin.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi