Ilman Kela-korvausta jäi joka viides reseptilääkkeitä ostanut

Lääkekorvauksia maksettiin viime vuonna yhteensä kolmelle miljoonalle ihmiselle.

Viime vuoden alussa käyttöön otettu lääkkeiden 50 euron alkuomavastuu on laskenut lääkekorvauksia saaneiden osuutta roimasti, käy ilmi Kelan julkaisemasta Sosiaalivakuutus-lehdestä. Lääkekorvauksia sai viime vuonna kolme miljoonaa ihmistä, kun vuotta aiemmin heitä oli 800 000 enemmän. Joka viides reseptilääkkeitä ostanut jäi vaille Kelan maksamaa korvausta.

Lääkkeitä ostaneiden määrä ei kuitenkaan pienentynyt, vaan se kasvoi 0,2 prosentilla.

Reseptilääkkeitä ostettiin viime vuonna kahdella miljardilla, josta Kela korvasi 1,4 miljardia. Maksettujen korvausten osuus kasvoi edellisvuodesta 34 miljoonaa euroa.

Alle lääkkeiden alkuomavastuun rajan jäivät eniten nuoret aikuiset ikähaarukassa 25–34-vuotiaat.

Potilaiden maksuosuudet kasvoivat reilulla kympillä

Kela arvioi vuonna 2015, että potilaiden omavastuu nousisi vuonna 2016 noin 12 eurolla. Arvio osui lähelle, kun potilaiden vuotuinen omavastuu nousi 14 euroon. Keskimäärin omavastuu oli viime vuonna 165 euroa, selviää lehdestä.

Lääkekorvausmenoiltaan suurin lääkeryhmä oli syöpälääkkeet ja immuunivasteen muuntajat, johon kuuluu erilaisia syövän ja autoimmuniteettisairauksien hoidossa käytettäviä lääkkeitä. Tämän lääkeryhmän korvaukset olivat 385 miljoonaa euroa eli reilun neljänneksen kokonaiskorvauksista. Toiseksi eniten maksettiin ruuansulatuselinten sairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeistä. Pronssisija meni hermostoon vaikuttaville lääkkeille.

Lääkekorvaukset pienenivät kuudessa lääkeryhmässä. Hermostoon vaikuttavien lääkkeiden korvaukset vähenivät 11 miljoonaa euroa ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksien lääkkeiden neljällä miljoonalla.

Potilas maksoi viime vuonna enemmän lääkkeistään. Suurin kasvu oli sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeiden ryhmässä, jossa potilaiden maksuosuus kasvoi 17 miljoonaa euroa. Ruuansulatuselinten sairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkeryhmässä kasvua oli kahdeksan miljoonaa euroa, hengityselinten sairauksien lääkkeiden osalta kuusi miljoonaa.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.