Ilmansaasteet voivat heikentää lasten keuhkoja

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä liikenteen päästöjen ja hengitysilman pienhiukkasten haitallisuudesta lasten terveydelle.

Suurten teiden varsilla asuvien kaupunkilaislasten keuhkojen toiminta saattaa kärsiä ilmansaasteiden takia. Vaikutus ei ole välttämättä kovin suuri, mutta silti havaittavissa.

Ilmansaasteiden terveyshaittoja on tutkittu runsaasti ja niiden tiedetään mm. altistavan sydänoireille sekä hengitysteiden sairauksille, mutta lapsia koskevia tutkimuksia on tehty vähemmän.

Nyt julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset perustuvat runsaan 600 bostonilaislapsen ja heidän äitiensä seurantatietoihin. Äidit värvättiin tutkimukseen raskauden aikana ja lapsia seurattiin noin kahdeksanvuotiaaksi.

Kun tutkijat yhdistivät lasten keuhkotestien tulokset tietoihin heidän asuinalueidensa ilmansaastepitoisuuksista, pitkäaikaisesti pienhiukkasille ja liikenteen päästöille altistuvien lasten keuhkojen toiminta havaittiin heikommaksi kuin samanikäisten lasten, jotka olivat altistuneet vähemmän.

Altistus liittyi heikompaan nopeaan vitaalikapasiteettiin (FVC) sekä huonompaan sekuntikapasiteettiin (FEV1). Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä suurempi altistus oli.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä liikenteen päästöjen ja hengitysilman pienhiukkasten haitallisuudesta lasten terveydelle. Haitat alkavat vähitellen ilmaantua jo suhteellisen pienillä pitoisuuksilla, tulokset osoittavat.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä.

Lähde:
Lifetime Exposure to Ambient Pollution and Lung Function in Children. American Journal of Respiratory & Critical Care Medicine 2015.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:

Äärimmäiset ilmansaastepitoisuudet haitaksi riskipotilaiden verenpaineelle ja insuliini-tasapainolle

WHO: Ilmastosopimus tarvitaan myös terveyden vuoksi

Ilmansaasteet lisäävät myös viisikymppisten aivoinfarkteja