Infarktistakin voi erehtyä

Katso videolta, miten aivo- ja sydäninfarktin voi tunnistaa.

Tänään 11. helmikuuta vietetään valtakunnallista 112-päivää, jonka tavoitteena on edistää turvallisuutta ja muistuttaa ennakoinnin tärkeydestä.

Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -hanke muistuttaa aivoinfarktin ja sydäninfarktin oireiden tunnistamisesta. Kun hätä on tämän näköinen, soita 112 -kampanjassa opetellaan tunnistamaan aivoinfarktin ja sydäninfarktin oireet.

Kampanjalla halutaan muistuttaa, että aivo- ja sydäninfarktipotilaiden selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka nopeasti sairastunut pääsee oireiden alettua hoitoon. Helposti voisi kuvitella, että infarktin kyllä tunnistaa, jos sellainen kohdalle sattuu, mutta totuus on toinen. Viivytyksiä tapahtuu paljon.

Karkeasti arvioiden joka kolmas akuuttiin aivoinfarktiin sairastunut tulee sairaalaan liian myöhään. Sydäninfarktipotilaista taas noin 30 prosenttia ehtii menehtyä ennen hoitoon pääsyä.

Kampanjassa muistutetaan, että aivoinfarktissa ihminen ei itse välttämättä huomaa oireitaan, tai ei pysty niiden takia soittamaan apua. Sydäninfarktissa taas liian moni jää odottamaan oireiden ohimenoa. Tällöin tarvitaan valpas ja päättäväinen lähimmäinen, joka huomaa, mistä on kyse ja tietää, kuinka toimia.

Kun aivo- tai sydäninfarktipotilas saadaan hoitopaikkaan ajoissa, hoito voi estää vaurioiden laajenemisen sydän- tai aivokudoksessa. Ilman hoitoa potilas on hengenvaarassa ja kudosvauriot etenevät minuutti minuutilta.

Mistä aivo- ja sydäninfarktit sitten tunnistaa? Neuvoja löytyy oheisista videoista:

Hätä on tämän näköinen – aivoverenkiertohäiriö

Hätä on tämän näköinen – sydäninfarkti

Lähde:
Yksi elämä -hanke

Kuva:
Kuvakaappaus Kun hätä on tämän näköinen -videosta

Lue myös:
Aivoinfarkti vaatii välitöntä hoitoa
Maailman nopeinta aivoinfarktin liuotushoitoa
Äänessä potilas: Sydän viisaasti muistaa