Influenssa jyllää, mutta huippu ohitettu

Mikäli inluenssa B -virus ei pääse ryöpsähtämään, näyttää influenssakauden huippu ohitetun. Rokotteen osuvuus oli hyvä, ja etenkin varuskuntarokotukset purivat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen influenssakatsauksen viime perjantaina päivitetyt pylväät ovat aloittaneet laskusuunnan.

– Hengitystievirusinfektioiden seurannassa influenssapositiivisten näytteiden osuus on vähenemässä, mutta edelleen toki eletään selkeää influenssakautta, toteaa erikoistutkija Niina Ikonen.

Myös terveyskeskusten ilmoittamat influenssaepäilyn vuoksi kirjatut käynnit ovat kääntyneet laskuun.

Toistaiseksi suurin osa on ollut influenssa A(H1N1)pdm09 -viruksia. Lisäksi on todettu jonkin verran influenssa A(H3N2) -viruksia ja influenssa B -viruksia. Ikosen mukaan influenssa B -viruksia on influenssapositiivisista laboratoriolöydöksistä ollut vain noin seitsemän prosenttia.

– Tälle kaudelle tehty rokote näyttää siis erittäin osuvalta. WHO on jokin aika sitten suosittanut, ettei rokotuksen viruskantoja vaihdeta ensi kaudelle.

USA:ssa raju, Ruotsissa laimea

Influenssan laajuus ja rajuus vaihtelevat huomattavasti vuosittain ja alueittain. Esimerkiksi Ruotsissa influenssan huippu on myös jo saavutettu, ja epidemia on jäämässä erittäin laimeaksi. Siellähän viime vuoden influenssakausi oli pitkä ja sairastuneita paljon.

Myös vakavasti sairastuneita oli Ruotsissa viime vuonna aiempaa enemmän. Niina Ikosen mukaan tämän vuoden influenssaepidemia on muun muassa USA:ssa ollut poikkeuksellisen raju.

Myös Suomessa epidemia alkoi uutisina perusterveiden ihmisten kuolemista. Syytä epidemiakausien voimakkuuksille ei edelleenkään pystytä varmuudella selittämään.

THL:n vakavien influenssainfektioiden seurannan mukaan suuri osa tehohoidossa olleista potilaista on ollut työikäisiä ja vain osalla on vakavalle influenssainfektiolle altistava perustauti. Viisitoista ei ollut saanut kausi-influenssarokotusta.

– Varusmiehillä, joilla kausi-influenssarokotukset aloitettiin viime vuonna, on todettu tämän vuoden puolella vain kahdeksan influenssa A -löydöstä, lähes kaikki rokottamattomilla. Tämäkin osoittaa sekä rokotteen osuvuuden että joukkorokotusten tehon, toteaa Niina Ikonen.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.