Influenssarokotus annettiin yhä useammalle

Kuluneen kauden aikana influenssarokotus on annettu Suomessa yli miljoonalle.

Influenssarokotusten kattavuus parani edelleen aiempiin influenssakausiin verrattuna, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. Alle kolmevuotiaiden rokotuskattavuus nousi vajaan kymmenesosan eli 24 prosentista 32 prosenttiin. Yli 65-vuotiailla rokotuskattavuus kohosi neljä prosenttia ollen nyt 47 prosenttia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osalta tietoa rokotekattavuudesta ei vielä saa erikseen poimittua rekisteristä. THL:n mukaan myös yksityisellä sektorilla annetut influenssarokotukset eivät toistaiseksi kirjaudu rekisteriin.

– Aikataulu riippuu siitä milloin eri ohjelmistot saadaan keskustelemaan keskenään. Terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksista iso osa annetaan työterveydessä, joissa on käytössä useita erilaisia tietojärjestelmiä, jotka välittävät tietoa Kantaan. Kantaa ei ole kuitenkaan rakennettu niin, että se palvelisi data-analyysin tarpeita, sanoo THL:n Rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

Alueelliset erot ovat suuria

Rokotuskattavuus vaihtelee Suomessa. Itäisessä Suomessa rokotus otetaan useammin kuin läntisessä Suomessa. Esimerkiksi 65 vuotta täyttäneillä influenssarokotusten kattavuus vaihteli 24 prosentista 61 prosenttiin riippuen asuinpaikkakunnasta. Korkein rokotuskattavuus oli Siilinjärvellä.

Lasten influenssarokotusten osalta kattavuus vaihteli 4 prosentista 49 prosenttiin. Suhteellisesti eniten lapsia rokotettiiin Varkaudessa ja vähiten Pietarsaaressa.

Nohynek on tyytyväinen, että kunnissa tehty valistustyö ja erilaiset kokeilut influenssarokotteiden saatavuuden helpottamiseksi kantavat hedelmää.

– Yhä useampi lapsi ja vanhus on saanut influenssarokotteen. Tämä on tärkeää, sillä influenssa jälkitauteineen voi olla raskas koettelemus myös perusterveelle ja hänen lähipiirilleen, Nohynek sanoo THL:n tiedotteessa.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.