Intia aikoo rajoittaa antibioottien käsikauppaa

Intia on ollut viime vuosien aikana kansainvälisen kritiikin ­kohteena antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien takia.

Intia suunnittelee 73 antibiootin käsikaupan kieltämistä lääkkeiden väärinkäytön ja lääkeresistenssin estämiseksi. Maassa aiotaan siirtää reseptillä saatavaksi myös neljä tuberkuloosilääkettä ja 13 PKV-­lääkettä, kertoo British Medical Journal.

Intia on ollut viime vuosien aikana kansainvälisen kritiikin ­kohteena antibiooteille resistenttien (vastustuskykyisten) bakteerien takia.

Maan lääkärijärjestöt ovat myös julkaisseet linjauksensa ongelmien kuriin saamiseksi ja korostavat reseptipakon lisäksi resistenssin seurantaa ja infektiotautien torjuntaa.

Bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta kiittelee suunnitelmia.

– Resistentit bakteerit eivät tunne rajoja. Intian esimerkin toivoisi johtavan samankaltaiseen kehitykseen kaikkialla maailmassa.

Antibioottien käsikauppaa on perusteltu kehitysmaissa lääkäri­pulalla.

– Intiassa saattaa nyt olla riittävästi lääkäreitä, että resepti­pakko voidaan toteuttaa. Toinen asia on, kuinka hyvin se lopulta toteutuu. Euroopassakin on ainakin Espanjasta ja Kreikasta julkaistu tietoja siitä, että apteekista on saanut antibiootteja ilman lääkärin reseptiä.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa kolmasosa maailman antibioottien raaka-aineista tuotetaan Intiassa. Lääkärijärjestöjen julistuksessa ei oteta kantaa lääketeollisuuden mahdollisten ympäristöhaittojen valvontaan.

– Jos teollisuuden päästöissä on antibioottijäämiä, saattaa niillä olla erittäin merkittävä osuus resistent­tien kantojen syntymisessä ja leviämisessä, Huovinen muistuttaa.

Maria van der Meer
…toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 50–52/12.