Antibiootteja edeltänyt aika askelta lähempänä

Yhdysvaltalaisnaisen haavasta löytynyt bakteeri oli resistentti kaikille testatuille antibiooteille.

Yhä lisääntyvä mikrobilääkeresistenssi on saanut asiantuntijat maalaamaan synkkiä tulevaisuudenkuvia. On jopa manattu paluuta aikaan, jolloin ­antibiootteja ei vielä ollut infektioiden hoitoon. Viime vuonna korkean tason työryhmä ennusti, että ilman kurin­palautusta vuosisadan puolivälissä maailmassa kuolee 10 miljoonaa ihmistä vuosittain vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamiin infektioihin. No, monen mielestä näitä tuomiopäivän ennustajia on aina ollut.

Nyt kaikille antibiooteille resistentin bakteerin aiheuttama fataali infektio hätkähdyttää miettimään, onko ­manauksissa sittenkin itua. Potilas oli Intiassa oleskellessaan reisiluunsa murtanut nainen. Useammasta sairaalahoidosta huolimatta (tai ehkä niiden seurauksena) vamma ei parantunut vaan infektoitui ja johti reisiluun ja lonkan luuydintulehdukseen. Kotona Yhdysvalloissa sairaalassa löytyi haavasta Klebsiella pneumoniae, suolistobakteereihin kuuluva gramnegatiivinen sauva. ­Herkkyystesteissä bakteeri oli resistentti kaikille testatuille 26 antibiootille, myös polymyksiinille, joka on otettu uudelleen käyttöön vihoviimeiseksi hätävaraksi. Potilas kuoli septiseen sokkiin. Onneksi osaston muista potilaista ei tätä tai muita moniresistenttejä bakteereita löytynyt.

Yhdysvaltain tartuntatautiviran­omainen CDC suosittelee, että potilaiden hoitohistoria ulkomailla selvitetään ja resistenttejä bakteereja etsitään ­epäilyttävissä tapauksissa. Myös eristys ja kontaktien tutkiminen olisi järjestettävä superbakteerien leviämisen ­ehkäisemiseksi.

On turha kuvitella, että meillä ei ole hädän päivää, kun Intia on kaukana. Suomalaistutkijat ovat äskettäin ­todenneet, että Intiassa matkailleet tuovat ikäviä tuliaisia. Terveinä ­säilyneistäkin joka neljäs, ripuloineista puolet ja ripuliaan hoitaneista jopa 80 % tuo kotiin suolessaan moniresistenttejä ESBL-sauvabakteereita.

Lähde: Chen L, Todd R, Kiehlbauch J ym. Notes from the field: Pan-resistant new delhi metallo-beta-lactamase-producing Klebsiella pneumoniae. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2017;66:33. doi.org/10.15585/mmwr.mm6601a7

kirjoittaja:
Heikki Arvilommi
professori

Kuva: David Dorward/NIAID

Julkaistu Lääkärilehdessä 8/2017