Jälkiehkäisy sopii kaikenkokoisille naisille

Tutkimusnäyttö on toistaiseksi riittämätöntä siihen päätelmään, että jälkiehkäisyn teho heikkenisi yli 80 kg painavilla naisilla, toteaa Euroopan lääkevirasto EMA.

Kaikenkokoiset naiset painosta tai BMI:stä riippumatta voivat edelleen käyttää jälkiehkäisyä, toteaa Euroopan lääkevirasto EMA arviossaan. Viraston mukaan levonorgestreeliä ja ulipristaalia sisältäviä valmisteita voivat käyttää turvallisesti myös yli 80 kg painavat naiset. Valmisteiden hyödyt ovat riskejä suuremmat.

EMA:n lääkevalmistekomitea CHMP on saanut valmiiksi arviointinsa raskauden jälkiehkäisyyn tarkoitettujen hormonivalmisteiden tehosta. Arviointiin johtivat kaksi kliinistä tutkimusta, joiden mukaan levonorgestreeliä sisältävän Norlevon teho näyttäisi heikentyvän yli 75 kg painavilla naisilla ja puuttuvan yli 80 kg:n painoisilla naisilla.

Nykyinen tutkimusnäyttö oli komitean mukaan kuitenkin liian vähäistä ja riittämätöntä sen johtopäätöksen tekemiseen, että naisen paino tai merkittävä lihavuus (BMI yli 30) heikentäisi valmisteiden ehkäisytehoa.

Virasto suosittelee, että tutkimustulokset lisättäisiin valmistetietoihin, mutta maininta Norlevon ehkäisytehon heikkenemisestä yli 80 kg painavilla naisilla tulisi sen sijaan poistaa. Suositukset lähetetään seuraavaksi EU-komissioon täytäntöönpanoa varten.

Virasto muistuttaa, että jälkiehkäisyvalmisteet on tarkoitettu vain tilapäiseen, todellisen tarpeen mukaiseen käyttöön ja niitä tulisi käyttää mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

Suomesta arvioinnissa olivat mukana levonorgestreeliä sisältävä Norlevo ja ulipristaalia sisältävä EllaOne. Levonorgestreeliä sisältävää valmistetta voi käyttää jälkiehkäisyssä 72 tunnin kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä ja jälkimmäistä valmistetta viiden päivän kuluessa.

Lähde:
EMA:n arvio

Kirjoittanut:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia