Järjestelmällinen liikuntaohjelma auttoi vanhuksia säilyttämään liikuntakykyä

Kohtuullisen intensiiviset liikuntaharjoitukset ehkäisivät tehokkaammin vanhusten liikuntakyvyn heikkenemistä kuin liikuntaneuvonta.

Vanhusten liikuntakyky säilyi paremmin, kun he harrastivat kohtuullisen intensiivistä liikuntaa kaksi kertaa viikossa tutkimuskeskuksessa ja kolme tai neljä kertaa viikossa kotona yli kahden vuoden ajan. Liikuntaneuvonta ei tuottanut yhtä suotuisia vaikutuksia. Näin kertoo JAMA:ssa julkaistu tutkimus.

Satunnaistettuun yhdysvaltalaiseen monikeskustutkimukseen osallistui 1 635 iältään 70–89-vuotiasta miestä ja naista yli kahden vuoden ajan. Seuranta päättyi joulukuussa 2013.

Osallistujilla oli fyysisiä rajoituksia, mutta he pystyivät kävelemään 400 metriä.

Tutkimukseen osallistuneet satunnaistettiin kahteen ryhmään. Liikuntaryhmään kuuluneet henkilöt harrastivat liikuntaa kolme tai neljä kertaa viikossa kotona ja kaksi kertaa viikossa tutkimuskeskuksessa. Harjoituksiin kuului kestävyysliikuntaa ja aerobisia sekä lihasten joustavuutta parantavia liikuntaosioita. Liikuntaneuvontaryhmän osallistujille järjestettiin työpajoja, ja he tekivät lihasten venyttelyharjoituksia.

Satunnaisia liikuntavaikeuksia ilmeni hieman yli 30 %:lla liikuntaharjoitusryhmässä ja runsaalla 35 %:lla liikuntaneuvontaryhmässä.

Jatkuvia liikkumisvaikeuksia koki yli 14 % liikuntaryhmässä ja reilut 19 % liikuntaneuvontaryhmässä.

Tutkijat toteavat, että interventioita pitää kehittää, jotta vanhusten liikuntavaikeuksia voidaan ehkäistä.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lähde:
JAMA

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia