Jo muutaman viikon runsas juominen rasvoittaa maksaa

Rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi.

Jo muutaman viikon runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa maksan rasvoittumista, muistuttaa Munuais-ja maksaliitto. Jos juominen jatkuu pidempään seurauksena voi olla maksan pysyvä vaurioituminen.

– Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholinkäyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, kertoo gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta tiedotteessa.

Rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi. Vuosien tai jopa kuukausien kuluessa maksaan voi kehittyä fibroosia ja myöhemmin maksakirroosi.

– Vaikeassa, sairaalahoitoa vaativassa alkoholihepatiitissa henkilö on yleensä käyttänyt alkoholia runsaasti useamman kuukauden tai vuoden ajan, mutta erityisen alttiilla henkilöllä alkoholihepatiitti voi kehittyä jo vähäisemmällä ja lyhyemmällä alkoholinkäytöllä, Åberg muistuttaa.

Alkoholin aiheuttama haimatulehdus kehittyy yleensä vuosien aikana, mutta myös lyhyempi intensiivinen ryyppykausi voi johtaa äkilliseen haimatulehdukseen.

Alkoholin maksalle aiheuttama haitta riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

Ylipainoon tai diabetekseen liittyvässä rasvamaksataudissa maksa on herkempi alkoholin haitallisille vaikutuksille ja jo vähäinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa steatohepatiitin kehittymisen.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.