Joka kuudes syöpä johtuu infektiosta

Infektioiden aiheuttamat syövät ovat yleisiä köyhissä maissa. Varakkaissa maissa tapaukset ovat harvinaisempia.

Noin kuudennes kaikista syövistä johtuu infektioista, tuore selvitys osoittaa. Huomattava osa sairastumista olisi myös ehkäistävissä rokotteilla, seulonnoilla ja hoidoilla. Infektiot ovat syöpien aiheuttajia etenkin köyhissä maissa.

Tiedot perustuvat maailmanlaajuiseen GLOBOCAN 2012 -syöpätutkimukseen, ja niiden perusteella syöpää aiheuttavat infektiot olivat vastuussa noin 2,2 miljoonasta syövästä vuonna 2012. Tämä on 15 prosenttia kaikista tuona vuonna todetuista syöpätapauksista.

Vuonna 2012 helikobakteeri-infektiot aiheuttivat noin 770 000 syöpää, papilloomavirus 640 000, hepatiitti-B-virus 420 000, hepatiitti-C 170 000 ja Epstein-Barrin virus 120 000 syöpää. Kaposin sarkooma oli toiseksi suurin syövän aiheuttaja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Kyseiset infektiot aiheuttavat mm. kohdunkaulan syöpää, mahasyöpää ja maksasyöpää.

Infektioiden aiheuttamat syövät ovat yleisiä köyhissä maissa, joissa jopa puolet kasvaimista voi liittyä infektioihin. Varakkaissa maissa tapaukset ovat harvinaisempia, ja niissä vain viitisen prosenttia syövistä aiheutuu infektioista.

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että merkittävä osa infektioiden aiheuttamista syövistä pystyttäisiin ehkäisemään ja hoitamaan, jos köyhien maiden rokotus- ja seulontaohjelmat saataisiin varakkaiden maiden tasolle. Tilanne ei kuitenkaan ole parantunut sitten vuoden 2008, jolloin edellinen selvitys tehtiin.

Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.

Lähde: Global burden of cancers attributable to infections in 2012: a synthetic analysis. Lancet Global Health 2016;4:e609616

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.