Joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen

Lapsuudessa ja nuoruudessa alkanut ylipaino jatkuu usein aikuisikään.

THL:n tuoreen tilaston mukaan joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on vähintään ylipainoinen. Lihavia oli kahdeksan prosenttia pojista ja neljä prosenttia tytöistä.

Vähintään ylipainoisiksi luokitellaan lapset ja nuoret, joiden aikuisen painoindeksiä vastaava luku on 25 tai enemmän. Alle 16-vuotiaista pojista vähintään ylipainoisia oli 27 prosenttia ja 17 prosenttia tytöistä.

Ylipaino ja lihavuus olivat pojilla yleisempiä kuin tytöillä.

THL:n kehittämispäällikön Päivi Mäen mukaan lasten ylipainoon vaikuttaa se, että elinympäristö on muuttunut lihomista edistäväksi: tarjolla on runsaasti ruokia ja juomia, joissa on liikaa energiaa ja aktiivinen liikkuvuus on vähentynyt.

– Huolestuttavaa on, että lapsuudessa ja nuoruudessa alkanut ylipaino jatkuu huomattavan usein aikuisikään. Lihavuus on myös yhteydessä lasten ja nuorten psykososiaaliseen ja fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin, Mäki sanoo tiedotteessa.

Mäen mukaan jo lapsuudessa lihavuuteen saattaa liittyä aineenvaihdunnallisia muutoksia ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Alueellisia eroja

Sairaanhoitopiirien ja kuntien välillä oli selviä eroja lasten ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä. Ylipaino oli yleisintä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ja vähäisintä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Tiedot perustuvat lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon mittauksiin.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.