Kalliimpien reseptilääkkeiden hinnat laskevat ja halvempien nousevat

Potilaille aiheutuvia lisäkustannuksia on tarkoitus tasata alentamalla lääkekustannusten vuosittaista omavastuuosuutta eli niin kutsuttua lääkekattoa.

Valtioneuvosto antoi tänään uuden lääketaksa-asetuksen, jolla muutetaan lääkkeiden vähittäismyyntihintojen perusteita. Uudistuksen myötä kalliimpien reseptilääkkeiden vähittäismyyntihinnat laskevat ja halvempien nousevat. Reseptilääkkeistä, reseptillä toimitettavista itsehoitolääkkeistä sekä sairausvakuutuslain nojalla korvattavista perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista peritään jatkossa toimituserä- ja lääkekohtainen toimitusmaksu 2,17 euroa (nykyään 0,39 euroa). Asetus tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Uudella lääketaksa-asetuksella pyritään turvaamaan lääkkeiden saatavuus koko maassa. Tavoitteena on taata apteekkien riittävät resurssit asiantuntijatyöhön ja lakisääteiseen lääkeneuvontaan vähentämällä lääkkeiden myyntikatteen riippuvuutta lääkkeiden tukkuhinnasta, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Lääketaksa säätelee lääkkeiden vähittäismyyntihintoja ja apteekkien lääkkeiden myynnistä saamaa myyntikatetta. Lääketaksamuutosten seurauksena sairausvakuutuksen lääkekorvausmenot vähenevät arviolta noin 15,8 miljoonaa euroa vuodessa. Potilaille aiheutuvia lisäkustannuksia on tarkoitus tasata alentamalla lääkekustannusten vuosittaista omavastuuosuutta eli niin kutsuttua lääkekattoa. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lääkekaton alentamiseen tähtäävää sairausvakuutuslain muutosta, jota koskeva esitys annettaneen eduskunnalle lähiviikkoina.

Kuva: Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta