Kausi-influenssarokotteesta odotetaan osuvaa

Mikäli eteläisen pallonpuoliskon merkit pitävät paikkansa, täksi talveksi muokattu kausi-influenssarokote tehoaa hyvin liikkeelle lähteneisiin influenssaviruksiin.

Influenssarokotukset ovat alkaneet, ja muutama satunnainen influenssatapaus on Suomessa jo varmistettu tänä syksynä. Laboratorioissa ollaan vielä odottelevissa tunnelmissa, sillä epidemian huippua odotellaan vasta ensi vuoden puolelle.

– Syksyn 2009 aikaisin alkaneen sika-influenssaepidemian jälkeen ollaan siis palattu normaaliaikaan, kertoo erikoistutkija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Virologian yksiköstä.

Influenssakaudella 2013–2014 rokotusohjelmassa käytetään Fluarix- ja Vaxigrip-rokotteita. THL suosittaa, että Fluarixia annetaan 65 vuotta täyttäneille ja Vaxigripiä alle 65-vuotiaille.

Tämänvuotisten rokotteiden viruskannat ovat Vaxigripissa A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 -kaltainen kanta ja Fluarixissa A/Christchurch/16/2010-kannasta johdettu viruskanta. Lisäksi rokotteissa on A/Victoria/361/2011 (H3N2)-kaltainen kanta, joka on johdettu kannasta A/Texas/50/2012 sekä B/Massachusetts/02/2012 -kaltainen kanta.

B-viruskanta ja toinen A-viruskannoista (H3N2) on vaihdettu edellisen kauden rokotteeseen verrattuna. Rokotteet antavat suojaa myös sikainfluenssaa vastaan.

– Kesän ja syksyn aikana eteläisellä pallonpuoliskolla liikkuneet influenssavirukset ovat näitä rokotteiden viruskantoja vastaavia, joten rokote näyttäisi tehoavan tulevaan influenssaan varsin hyvin, Niina Ikonen kertoo.

Rokoteostokset tehtiin jo

Matkallaan pohjoiseen virukset voivat kuitenkin muuntua tai influenssaepidemian aiheuttajiksi vaihtuukin toisia viruksia, joten varmuudella rokotteen osuvuus nähdään vasta varsinaisella influenssakaudella.

– Rokotteiden tuotantoketju on kuitenkin pitkä ja hankintapäätökset on tehtävä aikaisin, joten täyttä varmuutta rokotteen tehosta ei koskaan voida sanoa silloin, kun rokote ostetaan, kertoo THL:n lääketukkukaupan johtaja, proviisori Pertti Sormunen.

Suomessa on jo nyt valiteltu influenssarokotteiden loppuvan apteekeista. Iäkkäiden ja muiden riskiryhmien rokotteita kyllä Sormusen mukaan THL:n varastoissa riittää, mutta yksityiseen terveydenhuoltoon rokotteita on tänä vuonna tilattu aiempaa vähemmän.

– Rokote on tuoretuote, jota ei voi pitää pitkään varastossa. Lääketehtaissa tuotantoprosessi on kallis ja pitkä, joten nekään eivät valmista rokotetta ylijäämäksi asti. Rokotteita ei ole myöskään ongelmatonta ostaa kesken rokotuskauden esimerkiksi muista maista, koska pakkausten on oltava kansallisin merkinnöin varustettuja, kertoo Pertti Sormunen.

Monet saattavat olla tietämättään oikeutettuja kunnissa pistettäviin maksuttomiin kausi-influenssarokotuksiin. Oikeutettuja ovat: sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri ja varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset.

Ulla Järvi
toimitttaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.