Kipuja, uupumusta ja aivosumua — onko minulla fibromyalgia?

Fibromyalgiassa potilaalla on monenlaisia yleisoireita, joita voi helposti luulla johtuvaksi jostain muusta sairaudesta. Tämän vuoksi diagnoosin tekeminen on vaikeaa ja vie usein aikaa.

Fibromyalgiaa sairastaa noin 4 % väestöstä, suurin osa naisia.
Adobe/AOP
Fibromyalgiaa sairastaa noin 4 % väestöstä, suurin osa naisia.

Fibromyalgia on toiminnallinen oireyhtymä, johon kuuluu pitkäkestoista ja laaja-alaista kipua tuki- ja liikuntaelimistössä. Muita yleisiä oireita ovat uupumus, huono unen laatu ja kognitio- sekä mielialan häiriöt.

Oireiden uskotaan johtuvan keskushermostoperäisen kivun säätelyhäiriöstä ja autonomisen hermoston epätasapainosta.

Fibromyalgiaa sairastaa noin 4 % väestöstä, ja suurin osa potilaista on naisia.

Mistä fibromyalgia johtuu?

Fibromyalgian tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sen puhkeamiseen uskotaan vaikuttavan sekä perinnöllisten että ympäristöllisten tekijöiden.

Fibromyalgian voi puhkaista jokin laukaiseva tekijä, kuten tapaturma, leikkaus, infektio, autoimmuunitauti, hormonaalisest muutokset tai henkinen stressi. Nämä tekijät voivat aiheuttaa elimistössä tulehdusreaktion, joka häiritsee kivun säätelyä ja hermoston tasapainoa.

Fibromyalgiapotilailla on todettu muutoksia aivojen välittäjäaineissa, jotka osallistuvat kivun, unen ja mielialan säätelyyn.

Lisäksi fibromyalgiapotilailla on usein suvussaan muitakin samoista oireista kärsiviä henkilöitä, mikä viittaa perinnölliseen alttiuteen.

Fibromyalgiaan liittyvä kipu voi vaihdella sekä kestoltaan että voimakkuudeltaan.
Adobe/AOP
Fibromyalgiaan liittyvä kipu voi vaihdella sekä kestoltaan että voimakkuudeltaan.

Mitkä ovat fibromyalgian oireet?

Kipu

Fibromyalgian pääoire on krooninen ja laaja-alainen kipu, joka voi vaihdella paikkaa kehossa ja tuntua välillä voimakkaammin ja välillä heikommin.

Kipu voi tuntua lihaksissa, nivelissä, jänteissä, luissa tai iholla.

Kipu voi pahentua fyysisen tai henkisen kuormituksen, kylmän, kosteuden, melun tai muun ärsykkeen vaikutuksesta. Kipu voi myös vaihdella vuorokaudenajan, kuukautiskierron tai sään mukaan. Kipu voi haitata liikkumista, työntekoa, harrastuksia ja sosiaalista elämää.

Uupumus

Fibromyalgian toinen pääoire on uupumus, joka ei helpota lepäämällä tai nukkumalla. Uupumus voi johtua huonolaatuisesta unesta, joka ei virkistä.

Fibromyalgiapotilaat kärsivät usein unihäiriöistä, kuten vaikeudesta nukahtaa, heräilyistä, painajaisista, unenaikaisista liikehäiriöistä tai uniapneasta.

Unen puute voi heikentää kognitiivisia toimintoja, kuten muistia, keskittymistä, oppimista ja ongelmanratkaisua. Unen puute voi myös lisätä kipuherkkyyttä ja alentaa mielialaa.

Mielialaongelmat

Fibromyalgian kolmas pääoire on mielialan lasku, joka voi ilmetä masennuksena, ahdistuksena, ärtyneisyytenä tai toivottomuutena.

Mielialan lasku voi johtua kivun ja uupumuksen aiheuttamasta elämänlaadun heikkenemisestä, mutta myös aivojen välittäjäaineiden epätasapainosta.

Fibromyalgiapotilaat ovat usein herkkiä stressille ja kokevat vähäistä tukea ympäristöltään. Mielialan lasku voi vaikeuttaa oireiden hallintaa ja hoidon noudattamista.

Fibromyalgian lisäksi potilailla voi olla muita toiminnallisia oireita, jotka liittyvät autonomisen hermoston häiriöön. Näitä voivat olla esimerkiksi:

 • päänsärky ja migreeni
 • niska- ja hartiajännitys
 • leukanivelten kipu ja naksunta
 • suun ja silmien kuivuminen
 • korvien soimiminen ja huimaus
 • sydämentykytys ja rintakipu
 • hengenahdistus
 • vatsakipu ja närästys
 • ripuli ja ummetus sekä vatsan turvotus
 • kuukautiskierron häiriöt
 • hikoilu, kylmät ja kuumat aallot
 • allergia ja herkistyminen kemikaaleille ja hajuille
Avantouinti voi auttaa fibromyalgiapotilasta kivun hoidossa.
Adobe/AOP
Avantouinti voi auttaa fibromyalgiapotilasta kivun hoidossa.

Miten fibromyalgia todetaan?

Fibromyalgian diagnoosi perustuu potilaan oireisiin ja lääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen. Laboratorio- tai kuvantamistutkimuksia ei tarvita fibromyalgian toteamiseen, mutta niitä voidaan käyttää muiden sairauksien poissulkemiseen.

Fibromyalgiadiagnoosiin vaaditaan seuraavat kriteerit:

 • Kipu on kestänyt vähintään kolme kuukautta ja esiintyy useissa eri kehonosissa
 • Potilaalla on muita oireita, kuten uupumus, unihäiriöt, kognitiiviset häiriöt tai mielialan lasku
 • Muut sairaudet, jotka voisivat selittää oireet, on suljettu pois

Fibromyalgian diagnoosi voi olla vaikea tehdä, koska oireet ovat epämääräisiä ja vaihtelevia. Oireet voivat myös muistuttaa muita sairauksia, kuten nivelreumaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, masennusta tai kroonista väsymysoireyhtymää.

Fibromyalgian tunnistaminen vaatii potilaan ja lääkärin hyvää yhteistyötä ja luottamusta.

Miten fibromyalgiaa hoidetaan?

Fibromyalgian hoidon tavoitteena on lievittää oireita, parantaa elämänlaatua ja edistää toimintakykyä.

Fibromyalgian hoito on yksilöllistä ja kokonaisvaltaista, ja se vaatii potilaan aktiivista osallistumista ja sitoutumista.

Hoidon perustana on riittävä tieto sairaudesta, itsehoito ja lääkkeetön hoito. Lääkehoitoa voidaan käyttää oireiden lievittämiseen, mutta se ei yksin riitä.

Fibromyalgiaan voi kuulua selittämätön ärtyneisyys ja ahdistus.
Adobe/AOP
Fibromyalgiaan voi kuulua selittämätön ärtyneisyys ja ahdistus.

Fibromyalgian itsehoito

Itsehoito on fibromyalgian hoidon kulmakivi.

Säännöllinen liikunta vähentää kipua, parantaa unta, kohentaa mielialaa ja lisää toimintakykyä.

Rentoutuminen on tärkeää fibromyalgian hoidossa, sillä se auttaa lievittämään kipua, stressiä ja ahdistusta.

On tärkeää huolehtia hyvästä ja riittävästä unen saannista. Hyvä uni on olennaista fibromyalgian hoidossa, sillä uni vaikuttaa kipuun, uupumukseen, kognitioon ja mielialaan.

Muista myös syödä monipuolisesti, tasapainoisesti ja terveellisesti. Ravinto on tärkeä osa fibromyalgian hoidossa, sillä se vaikuttaa kipuun, uupumukseen, mielialaan ja yleiseen terveyteen.

Tehokas kivun hoito, sekä lääkkeellisin että lääkkeettömin keinoin on fibromyalgiassa ehdottoman tärkeää. Lääkkeetömistä keinoista muun muassa lämpö- ja kylmähoidot sekä hieronta lievittävät kipua tehokkaasti.