Kohutun migreenilääkkeen toimivuus pitää tarkistaa kolmen kuukauden päästä käyttöönotosta

Aimovig-lääkkeen ehdollinen korvattavuus astuu voimaan huhtikuun alussa.

Julkisuudessa keskustelua herättänyt uusi biologinen migreeninestolääke Aimovigin korvattavuuden ehtona on, että potilaalla on vähintään kahdeksan migreenipäivää kuukaudessa ja on kokeiltu vähintään kahta muuta migreeninestolääkettä.

Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) päätti rajoitetusta peruskorvattavuudesta kokouksessaan torstaina. Korvattavuus astuu voimaan huhtikuussa.

Hilan johtavan proviisorin Ulla Kurkijärven mukaan korvattavuuden jatkumisen ehtona on, että kolmen kuukauden käytön jälkeen seurataan, onko lääke tehonnut.

Korvattavuus voi jatkua, jos migreenipäivien määrä kuukautta kohden on vähintään puolittunut.

Kela antaa käytännön ohjeet siitä, mitä tietoja korvausoikeuden saamiseksi edellytetään.

Hilan päätös on voimassa kaksi vuotta. Korvattavuuspäätös on ehdollinen, mihin liittyy Hilan ja myyntiluvan haltijan keskinäinen sopimus lääkkeen epävarmuuden vastuunjaosta. Epävarmuus voi liittyä esimerkiksi hoidolliseen arvoon tai kustannusvaikuttavuuteen.

Lääkkeestä heräsi kohu sen jälkeen, kun ilmeni, että Terveystalo tarjosi sitä potilailleen sairaalalääkkeen tapaan. Kahden pistoksen hinta oli Terveystalossa 110 euroa ja toimistomaksu, kun yhden pistoksen apteekkihinta oli lähes 580 euroa. Lääke sai myyntiluvan viime heinäkuussa.

Korvattavuuden tultua voimaan potilaan lääkekulut saavuttavat lääkekaton kahden annoksen jälkeen. Yksi annos maksaa potilaalle reilut 300 euroa korvattuna.

Valmisteyhteenvedon mukaan lääke annetaan pistoksena ihon alle neljän viikon välein. Määrä voi olla yksi tai kaksi annosta kerrallaan.

Kirjoittaja:
Minna Pihlava
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.