Koivun norkkojen määrästä voi jo syksyllä päätellä seuraavan kevään siitepölymääriä

Tänä vuonna koivun norkkoja on paljon.

Hedenorkko avautuu yleensä toukokuun alkupuolella. Tarvitaan enää muutama aurinkoinen ja kuiva päivä, niin norkot avautuvat. Kylminä ja sateisina päivinä ne eivät aukea, eikä siitepöly pääse leviämään ilmaan.

Norkot ovat koivun kukintoja. Koivulla molemmat, sekä hede- että eminorkot ovat samassa puussa. Hedenorkoissa kehittyvät siitepölyhiukkaset hedelmöittävät eminorkkoon kehittyvät munasolut keväällä – ja aiheuttavat allergisille oireita.

Norkkojen määrä vaihtelee suuresti vuodesta toiseen. Parhaimmillaan norkkoja voi olla yhdessä puussa tuhansia. Määrää ohjaa se, millainen edeltävä kesä on ollut, sillä norkot muodostuvat puissa kukintaa edeltävänä syksynä.

Viime kesä oli suotuisa norkkojen kehittymiselle.

Tänä vuonna norkkoja on paljon, kertoo Helsingin yliopisto. Kesä 2017 oli suhteellisen viileä, mutta lämpötilaa tärkeämpiä tekijöitä norkkojen kehittymiselle ovat auringonvalon ja veden määrä. Niitä oli riittävästi ainakin aukeilla paikoilla.

Koivu on sopeutunut erittäin hyvin pohjoiseen ilmanalaan. Se ei ole kovin herkkä lämpötiloille. Talven lämpötilat eivät yllensä vaikuta koivun kukintaan mitenkään. Koivu ei myöskään ala kukkia keskellä talvea, vaikka helmikuussa olisi lämmintä, sillä norkot tarvitsevat riittävän pitkän yhtäjaksoisen kylmän jakson auetakseen.

Leppä kukkii nyt

Turun yliopiston aerobiologian yksikön ja Ilmatieteen laitoksen Norkko-siitepölytiedotuksen mukaan tällä hetkellä lepän kukinta jatkuu Suomen etelä- ja keskiosissa ja on aluillaan Pohjois-Pohjanmaalla. Pähkinäpensaan kukinta jatkuu maan eteläosissa. Vähäisiä määriä kaukokulkeutunutta koivun siitepölyä voi olla ilmassa koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

Leppäallergikot voivat saada oireita koko maassa, pähkinäpensasallergikot maan eteläosissa ja koivuallergikot koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa.