Korona on aiheuttanut 178 ammattitautia

Eniten tapauksia oli sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla.

Koronaviruksen vuoksi on 23. helmikuuta mennessä korvattu 178 tartuntaa ammattitautina.

Suurin osa liittyi työtehtäviin sosiaali- ja terveydenhuollon alalla. Eniten tapauksia oli sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla.

Muilta aloilta on yhteensä alle kymmenen tapausta, kertoi Työterveyslaitoksen ylilääkäri, työterveyshuollon erikoislääkäri Satu Soini Pohjolan Lääkäripäivien tiedotustilaisuudessa.

Työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta kertoi aiemmin Lääkärilehdessä, että vuoden 2020 loppuun mennessä COVID-19-tautia ei ollut korvattu yhdelläkään lääkärillä ammattitautina.

Kaikista tapauksista pyydetään lausunto Tapaturma-asiain korvauslautakunnasta (Tako), joka ohjaa vakuutusyhtiöiden korvauskäytäntöjä.

Julkisuudessa olleista työpaikkojen tartuntaryppäistä ei Työterveyslaitoksen mukaan ole Takolle tullut toistaiseksi lausuntopyyntöjä.

Ammattitaudin tunnusmerkkeihin kuuluu, että altistumisen on pitänyt tapahtua työssä tai esimerkiksi työtehtävästä johtuvan matkustamisen aikana. Käytännössä edellytetään virustartunnan lähteen selvittämistä ja tartuntaketjun kartoittamista.

Varmistettu ammattitauti voi oikeuttaa korvauksiin. Myös siihen liittyvät tutkimukset ja hoidot ovat sairastuneelle maksuttomia.

Suomessa todetaan vuosittain runsaat tuhat ammattitautia.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.