Koronan leviämistä ilmateitse aletaan selvittää

Koronavirus voi tarttua ilmalevitteisesti, mutta sen merkitys taudin leviämisessä väestössä on epäselvä.

Tampereen yliopisto, VTT ja THL aloittavat tutkimuksen, jossa selvitetään koronaviruksen leviämistä ilmateitse. Lisäksi tuetaan leviämistä estävien ratkaisujen kehittämistä. Tutkimuksen tulokset valmistuvat alkuvuodesta 2021.

Koronaviruksen leviämisestä ilmassa erilaisissa olosuhteissa ei tiedetä tarpeeksi. Uusin tutkimustieto osoittaa, että koronavirus voi levitä ilmassa leijailevien aerosolien avulla ja tarttua ilmalevitteisesti. Ilmavälitteisen reitin merkitys COVID-19:n leviämiseen väestössä on vielä epäselvä, ja lisää tutkimusta tarvitaan.

Yskäisyn pisarat kuivuvat nopeasti, mutta jäljelle jääneet pienet hiukkaset voivat jäädä leijailemaan ilmaan jopa tuntien ajaksi. Uudessa monialaisessa tutkimuksessa tuotetaan tietoa leviämisen estämiseen tähtäävien toimintatapojen ja tekniikoiden, kuten ilmanvaihdon, suodatuksen ja dataratkaisujen, kehittämiseksi.

Apua yhteiskunnan auki pitämiseen

Hankkeessa Tampereen yliopisto, VTT ja THL yhdistävät tutkimusosaamisensa liittyen esimerkiksi ilmalevitteisyyden simulointimenetelmiin, hiukkasten ja pisaroiden koostumuksen ymmärtämiseen ja virusten havainnointiin tarvittaviin mittausmenetelmiin.

Hankkeen toivotaan tuovan suomalaisille yrityksille tutkimustietoa uusien menetelmien ja ratkaisujen kehittämiseksi.

– Uusi tieto auttaa myös yhteiskunnan pitämisessä auki lisäämällä tietoa siitä, millaisia kohdennettuja ilmanvaihdon ja -suodatuksen menetelmiä ja toimenpiteitä kannattaa käyttää taudin leviämisen estämiseksi, sanoo erikoistutkija Aku Karvinen VTT:ltä tiedotteessa.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.