Koronarokotus raskauden aikana vaikuttaa turvalliselta

Koronarokotussuositusten antamista raskaana oleville on vaikeuttanut tiedon puute.

Ensihavaintojen mukaan COVID-19-mRNA-rokotus ei vaikuta ­raskauden kulkuun eikä sikiöön. Rokotteen sivuvaikutukset ovat samankaltaisia kuin muillakin.

Koronarokotussuositusten antamista raskaana oleville on vaikeuttanut tiedon puute. Yhdysvalloissa useat, etenkin terveydenhuollon piirissä toimivat odottajat ovat ottaneet mRNA-pohjaisen koronarokotteen, sillä raskaana olevien riski sairastua vaikeaan koronainfektioon on suurempi kuin muiden. mRNA-rokotteiden turvallisuutta arvioitiin sivuvaikutuksia kartoittavien rekisterien avulla. Joulukuun 2020 ja helmikuun 2021 välillä rokotetuista 16–54-vuotiaista 35 691 oli raskaana saadessaan rokotteen.

Raskaana olevilla pistoskohdan kipu oli tavallisempaa kuin muilla, mutta päänsärky, lihaskivut ja kuume harvinaisempia. Toisen rokoteannoksen jälkeen pahoinvointia ja oksentelua esiintyi hieman enemmän kuin muilla.

Raskausrekisterin 3 958 odottajan raskaudesta 827 oli päättynyt. Raskauskomplikaatioiden määrä oli rokotetuilla samankaltainen kuin raskaana olevilla ennen koronapandemiaa: keskenmenoja 12,6 %, ennenaikaisia synnytyksiä 9,4 %, sikiön kasvunhidastumaa 3,2 %. Rakennepoikkeavuuksia tai vastasyntyneiden kuolemia ei todettu. Rekisteriin, jolla kartoitetaan rokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia, ilmoitettiin 221 raskauteen liittyvää haittavaikutusta ja näistä yleisin oli keskenmeno (46/221). Keskenmenoista yli 92 % tapahtui ennen 13 raskausviikkoa.

Ensihavaintojen perusteella raskaana olevien mRNA-rokotuksiin ei vaikuta liittyvän erityisiä turvallisuusongelmia, mutta lisätietoa kaivataan erityisesti raskauden varhaisessa vaiheessa rokotetuista, sillä yli 98 % odottajista, joiden raskaustulos oli käytettävissä, oli saanut rokotteen viimeisen raskauskolmanneksen aikana. American College of Obstetrics and Gynecology ja American Academy of Pediatrics ohjeistavat, että koronarokotusta ei pidä evätä raskauden perusteella.

Shimabukuro TT, Kim SY, Myers TR ym; CDC v-safe COVID-19 Pregnancy Registry Team. Preliminary findings of mRNA Covid-19 vaccine safety in pregnant persons. N Engl J Med, verkossa ensin 21.4.2021. doi: 10.1056/NEJMoa2104983.

Kaarin Mäkikallio

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 19-20/21.