Koronavirus leviää hiipien hoivakodeissa

Kognition heikentyminen ja perussairaudet vaikeuttavat ensioireiden tunnistamista.

COVID-19-infektio näyttää etenevän oireettomana myös ikäihmisillä tai epätyypillisin oirein, kuten influenssakin. Tuore tutkimus tuo tietoa koronaviruksen etenemisestä hoivakodissa.

COVID-19-tartunta todettiin yhdellä hoitajista 1. maaliskuuta, ja tämän jälkeen aloitettiin infektion torjunta. Hoitajat kyselivät asukkailta oireista tarkasti kahteen otteeseen viikon välein. Asukkailta otettiin nenänielunäytteet koronaviruksen PCR-tutkimukseen kahteen kertaan viikon välein.

Tarkoista varotoimista huolimatta kolme viikkoa ensimmäisen asukkaan positiivisen testituloksen jälkeen 64 % asukkaista oli sairastunut COVID-19-infektioon ja sairastuneista 26 % oli kuollut.

Positiivisen testituloksen saaneista asukkaista yli puolet oli oireettomia testausajankohtana. Osalle kehittyi oireita myöhemmin. Tyypillisiä oireita (lämpöä yli 37,8 astetta, yskää ja hengenahdistusta) oli 35 %:lla testissä positiivisista ja 29 %:lla negatiivisista. Vain epätyypillisiä oireita (vilunväreitä, pahoinvointia, sekavuutta, nuhaa, nenäntukkoisuutta, kurkkukipua, lihaskipua, huimausta, päänsärkyä tai ripulia) oli 8 %:lla positiivisista ja 11 %:lla negatiivisista.

Tutkijat päättelivät, että oireettomat hoivakodin asukkaat ja hoitohenkilökunta pääsivät varotoimista huolimatta levittämään infektiota. Koronavirus testattiin hoitohenkilökunnasta vain oireilevilta, ja 19 % henkilökunnasta oli positiivisia. Todennäköisesti myös oireettomat työntekijät levittivät tautia. Asukkaiden joukossa tapausmäärä kaksinkertaistui 3,4 päivässä, mikä oli nopeampaa kuin yhteisössä hoivakodin ulkopuolella (5,5 päivässä).

Hoivakodin asukkailla kognition heikkeneminen ja muut perussairaudet, kuten krooninen yskä, vaikeuttavat koronaviruksen ensimmäisten oireiden tunnistamista. Kun koronavirus iskee hoivakotiin, kaikkien potilaiden hoidossa pitää käyttää suojavarusteita, sairastuneet tulee eristää ja testejä tehdä niin oireisille kuin oireettomillekin asukkaille ja työntekijöille.

Lähde: Arons M, Hatfield K, Reddy S ym. Presymptomatic SARS-CoV-2 infections and transmission in a skilled nursing facility. N Engl J Med, verkossa 24.4.2020.

Helena Liira

Julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkossa.