Kumppanina nivelrikko

Suomen Nivelyhdistyksen uusi opas antaa tietoa nivelrikon ehkäisystä ja neuvoo miten sairauden kanssa selviytyy arjessa.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jonka tärkeimpiä oireita ovat kipu ja liikkumisen vaikeudet. Nivelrikon vuoksi maassamme tehdään vuosittain yli 600 000 lääkärissäkäyntiä. Sairauden syntymekanismeja ei tunneta tarkkaan, eikä siihen ole vielä löydetty parantavaa hoitoa. Nivelrikon oireita ja sairauden pahenemista voidaan kuitenkin jarruttaa oikealla hoidolla.

Ensisijaisesti nivelrikon oireita hoidetaan lääkkeillä ja liikunnalla, ja hoito vaatii runsaasti aktiivisuutta potilaalta itseltään. Oikea tieto ja potilasohjaus ovatkin avaintekijöitä nivelrikon tehokkaan hoidon onnistumisessa.

Uusi opas Kumppanina nivelrikko – Näin tulen toimeen käsittelee nivelrikon syntyä, riskitekijöitä, etenemisen hidastamista, oireita, diagnoosia ja hoitoa. Se neuvoo miten liikkua oikein ja hidastaa nivelrikon etenemistä, hoitaa kipua turvallisesti ja elää aktiivista elämää vaivasta huolimatta.

Oppaan hoitolinjaukset pohjautuvat Käypä hoito 
-suosituksiin. Oppaan tekstit ovat laatineet fysiatrian dosentti ja erikoislääkäri Jari Arokoski ja tietokirjailija, lääketieteen toimittaja Tuula Vainikainen.

Suomen Nivelyhdistys on toimittanut uusia nivelrikko-oppaita ennakkotilausten perusteella jo noin 800 terveydenhuollon toimipisteeseen eri puolille Suomea. Opasta jaetaan maksutta terveydenhuollon asiakkaille terveysasemilla, sairaaloissa, fysioterapiayksiköissä ja apteekeissa.

Oppaan nettiversio löytyy suomeksi ja ruotsiksi osoitteesta www.nivelopas.fi.

Lähde: Suomen Nivelyhdistys ry:n tiedote.

Aiheesta lisää: Liikuntaa lääkkeeksi: Nivelrikko