Lääkärit ilman internetiä Helsingissä

Lääkärit ilman internetiä Helsingissä Kuva 1 / 1

Moni Helsingin kaupungin lääkäreistä työskentelee tällä hetkellä ilman pääsyä internetiin. Ohjelmistovalmistaja Microsoft lakkasi päivittämästä työasemien käyttöjärjestelmää Windows XP:tä huhtikuun alussa, jolloin internetyhteys oli katkaistava suuren haittaohjelmariskin takia.

Lääkäreille järjestettiin yhteys Terveysporttiin, Pharmaca Fennicaan ja sisäiseen sähköpostiin, mutta muuhun tietoon heillä ei internetissä ole nyt pääsyä.

Laajasalon terveysasemalla työskentelevä yleislääketieteen erikoislääkäri Jari Lilja kertoo, että tilanne jatkuu ainakin toukokuun ajan. Netittömyys aiheuttaa hänen mukaansa pientä epämukavuutta, mutta ei merkittävämpää dramatiikkaa.

– Haen yleensä potilaalle esimerkiksi potilasohjeita ja erilaisia yhteystietoja. Ne jäävät nyt potilaiden itsensä etsittäviksi. Arvioni kyllä on, että monilla lääkäreillä on käytössään älypuhelin, jonka avulla voi tehdä esimerkiksi nopeita Google-hakuja.

Microsoft ilmoitti tuen päättymisestä vuoden 2011 lopulla. Tilanteen tausta Helsingissä on Liljan tietojen mukaan Pegasos-potilastietojärjestelmässä.

– Kaupungin mukaan sen uusi, yhteensopiva versio saatiin käyttöön vasta maaliskuussa, joten käyttöjärjestelmävaihtoja on päästy tekemään kovin myöhään. Kaupunki tilasi päivityksen viime syksynä, Lilja kertoo.

9 000 koneen urakka

Helsingin kaupungilla on 11 000 työasemaa, joista Windows XP -koneita 9 000. Viisituhatta tietokonetta vaihdetaan kokonaan uuteen, neljään tuhanteen vaihdetaan tuoreempi Windows-käyttöjärjestelmä.

Lääkärien varaluottamusmiehenä toimivan Liljan vaikutelman mukaan vaihto-operaatio on kovassa vauhdissa, laitteita ja ohjelmia päivitetään iltaisin ja viikonloppuisin. Työn on tiedotettu olevan valmis kesäkuun alkuun mennessä, tosin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto luonnehtii määräaikaa "haasteelliseksi".

Lilja odottaa oman työvälineensä toimintakunnon palaamista rauhallisesti. Yksi asia häntä kuitenkin mietityttää.

– Tämä kertoo siitä, että olemme aika paljon ohjelmistovalmistajien armoilla.

IT-yhtiö CGI:n terveydenhuollon ratkaisuista Suomessa vastaava Matti Häkkinen kertoo, että Pegasoksen uuteen versioon tehtiin laajempia uudistuksia kuin Windows-muutos olisi edellyttänyt.

– Siinä on huomioitu muun muassa potilastiedon arkiston vaatimukset. Siksi uusi versio saatiin julkaistua viime vuonna hieman suunniteltua myöhemmin.

Häkkisen mukaan eri kaupungeissa muun muassa käyttäjävolyymit sekä testaus- ja koulutusprosessit vaikuttavat siihen, miten nopeasti käyttöönotto on edennyt.

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä

Kirjoittanut:
Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva:
Pixmac

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi

  • Hae lisätietoja Terveyskirjastosta: Internet