Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Lääkärit Ilman Rajoja tuomitsee viranomaisten kykenemättömyyden mahdollistaa koronaeristyskeskuksen toimimisen, koska riski COVID-19:n leviämisestä Morian pakolaisleirille on yhä olemassa. Leirillä elää yli 15 000 pakolaista ahtaissa ja epähygieenisissä oloissa.

Paikallisviranomaiset määräsivät 1. heinäkuuta alkaen eristyskeskukselle kaupunkisuunnittelusäännöksiin liittyviä sakkoja ja mahdollisia oikeustoimia. Tämä on tapahtunut siitäkin huolimatta, että eristyskeskus oli osa Kreikan siirtolaisministeriön valmiussuunnitelmaa ja tähtäsi COVID-19:n leviämisen ehkäisemiseen Morian vastaanottokeskuksessa.

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa eristyskeskuksen sulkemisen vaikeuttavan huomattavasti tilannetta, jos koronaepidemia puhkeaa saarella.

– Olemme syvästi pettyneitä siihen, että paikallisviranomaiset eivät voineet kumota sakkoja ja mahdollisia oikeustoimia pandemiatilanteessa, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimintaa Kreikassa johtava Stephan Oberreit tiedotteessa.

Eristyskeskus avattiin Lesboksella 6. toukokuuta terveydenhuollon järjestöjen, paikallisviranomaisten ja paikallisen sairaalan tuella. Eristyskeskus oli Lesboksella ainoa paikka, jonne COVID-19-taudin oireista kärsivät ihmiset voitiin eristää ja jossa heidät voitiin hoitaa.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.