Lääkärit luottavat intuitioon

Tekoälytutkijat selvittivät lääkärien päätöksentekoa teho-osastolla ja havaitsivat, että intuitio on käytössä etenkin hoidon alussa.

Tekoälyn kehittäjiä kiinnostaa, miten lääkärit tekevät ratkaisuja potilaan hoidossa ja diagnosoinnissa. Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tietojenkäsittelytieteen tutkijat analysoivat lääkärien muistiinpanoja teho-osastolla selvittääkseen, mihin asioihin nämä ratkaisunsa perustavat.

Tutkijat totesivat, että pelkkä lista oireista ei selitä sitä, miten paljon kokeita lääkärit määräävät tehtäväksi.

– Lääkärit näkevät kokemuksensa ja koulutuksensa perusteella potilaiden kunnosta jotain sellaista, mihin koneet eivät vielä pysty, muotoilee tutkija Mohammed Ghassemi MIT:n tiedotteen mukaan.

MIT:n tutkijat selvittivät, että intuition merkitys on erityisen suuri potilaan ensimmäisten sairaalapäivien aikana, jolloin dataa potilaasta on vähemmän kuin myöhemmin.

Tutkijoille selvisi myös, että mitä pessimistisempi käsitys lääkärillä oli potilaan tilasta, sitä enemmän kokeita hän määräsi tehtäväksi. Tämä piti paikkaansa tiettyyn pisteeseen asti. Mutta niille potilaille, joiden kunnosta lääkärillä oli erityisen negatiivinen käsitys, määrättiin vähemmän kokeita.

Seuraavaksi tutkijat haluaisivat selvittää, mihin seikkoihin lääkärin intuitio perustuu. Tavoitteena on saada koneet opetettua taitavammiksi.

Teksti: Hertta Vierula

Kuva: Fotolia