Lääkepakkauksiin uusia turvamerkintöjä

Tavoitteena on, että lääkepakkausten uudet turvamerkinnät sekä pakkausten jäljittämistä varten perustettava tietokanta olisivat käytössä vuonna 2019.

Lääkeala tehostaa lääkeväärennösten torjuntaan liittyviä toimiaan rakentamalla Euroopan laajuisen tietokannan seuraamaan lääkkeiden kulkua tuotannosta käyttäjälle. Seurattavuutta parannetaan lisäämällä lääkepakkauksiin yksilöllinen koodi, jonka avulla on mahdollista varmistaa, että potilaalle luovutettava lääkepakkaus on varmasti alkuperäinen.

Tietokannan ja yksilöllisten pakkausmerkintöjen avulla alan toimijat voivat varmistaa, että lääkeketjuun pääsee vain laillisia ja asianmukaisen myyntiluvan saaneita lääkevalmisteita.

Lisäksi lääkepakkauksiin on suunnitteilla ominaisuuksia, jotka paljastavat mahdollisen pakkauksen peukaloinnin. Tällaisia ovat esimerkiksi sinetit ja repäisypakkaukset.

Toimet ovat osa lääkealan eurooppalaisten edunvalvontajärjestöjen yhteistä hanketta, jossa ovat mukana tutkivaa lääketeollisuutta edustava Efpia, rinnakkaislääketeollisuutta edustava EGA, rinnakkaistuojia edustava EAEPC ja Euroopan apteekkijärjestö PGEU sekä tukkuliikkeitä edustava GIRP. Taustalla on EU:n lääkeväärennösdirektiivi, jonka tavoitteena on aiempaa aukottomammin estää lääkeväärennösten pääsy kuluttajille.

Lääkeväärennökset muodostavat vakavan terveysriskin lääkkeiden käyttäjille ja kansanterveydelle. Suomeen lääkeväärennöksiä päätyy erityisesti internetin kautta tilattuina sekä myös matkailijoiden tuomina. Suomen lentotulli käsitteli vuonna 2014 noin 2 600 lääkkeisiin liittyvää rikkomusta, joista yli tuhat oli lääkeväärennöksiä. Lue Potilaan Lääkärilehden artikkeli lääkeväärennöksistä täältä.

Lääkealan Euroopan laajuisen yhteistyön tavoitteena on, että lääkepakkausten uudet turvamerkinnät sekä pakkausten jäljittämistä varten perustettava tietokanta olisivat käytössä EU:n päätöksentekoaikataulusta riippuen vuonna 2019.

Lähde:
Lääketeollisuus ry

Kuva:
Panthermedia