Lääkeresistentin tuberkuloosin tilanne herättää huolta

Tautia koskevat kansainväliset suositukset ovat väärällä tasolla.

Monille lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin maailmanlaajuinen tilanne on oletettua pahempi. Lancetissa julkaistu laaja, prospektiivinen tutkimus osoittaa, että monen potilaan ensi linjan lääkkeille resistentti MDR-tuberkuloosi on resistentti myös toisen linjan lääkkeille ja vielä vastustuskykyisemmän XDR-tuberkuloosin esiintyvyys on huolestuttava.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 278 MDR-tuberkuloosidiagnoosin saanutta potilasta Virossa, Latviassa, Venäjällä, Perussa, Filippiineillä, Etelä-Afrikassa, Thaimaassa ja Etelä-Koreassa vuosina 2005–2008. Potilaiden toisen linjan lääkehoito oli alkamassa.

Tulosten mukaan 43,7 prosentilla potilaista tauti oli resistentti myös vähintään yhdelle toisen linjan lääkkeelle, 20 prosentilla vähintään yhdelle toisen linjan injektiolääkkeelle ja 12,9 prosentilla vähintään yhdelle fluorokinolonille. 6,7 prosentilla oli XDR-tuberkuloosi. Sen esiintyvyys vaihteli 0,8–15,2 prosentin välillä.

Aiempi toisen linjan lääkehoito lisäsi vahvasti näiden lääkkeiden resistenssin riskiä, ja se myös yli nelinkertaisti XDR-tuberkuloosin riskin. Fluorokinoloniresistenssi ja XDR-tuberkuloosi olivat yleisempiä naisilla kuin miehillä.

Suositukset ovat väärällä tasolla

Sven Hoffner Ruotsin Smittskyddsinstitutetista pitää tuberkuloositilannetta hälyttävänä.

– Useimmat kansainväliset suositukset tuberkuloosikontrollista on kehitetty MDR-tuberkuloosin korkeintaan 5 prosentin esiintyvyydelle. Nyt se on kuitenkin paikoittain jopa 10 kertaa korkeampi, hän kirjoittaa artikkeliin liitetyssä kommentissa.

Lääkkeille erittäin laajasti vastustuskykyistä XDR-tuberkuloosia tavattiin ensimmäisen kerran Suomessa viime keväänä. THL:n tietojen mukaan XDR-tapausten määrä Euroopan alueella lähes kolminkertaistui vuodesta 2008 (132 tapausta) vuoteen 2009 (344 tapausta).

Miia Soininen

Kuva: Pixmac

Julkaistu www.laakarilehti.fi 31.8.2012.