Länsi-Niilin virus on sairastuttanut Ruotsissa

Yksi potilas on saanut Länsi-Niilin viruksen aiheuttaman tartunnan Ruotsissa. Euroopassa Länsi-Niilin virusta esiintyy Kreikassa, Italiassa ja Lounais-Venäjällä. Ruotsissa kyseistä virusta ei ole ilmennyt aikaisemmin.

Aftonbladetin mukaan ruotsalainen potilas sai Länsi-Niilin viruksen aiheuttaman tartunnan lomamatkalla Serbiassa. Häntä on hoidettu sydänvaivojen vuoksi Sahlgrenska-yliopistosairaalassa Göteborgissa. Potilas on nyt toipumassa.

Linnut kantavat Länsi-Niilin virusta, ja virus tarttuu ihmisiin hyttysen pistosta.

Tartuntoja paljon Yhdysvalloissa

Euroopassa Länsi-Niilin virusta esiintyy Kreikassa, Italiassa ja Lounais-Venäjällä. Tänä vuonna Euroopassa on ollut noin 300 Länsi-Niilin viruksen aiheuttamaa tartuntaa, joista yli puolet on esiintynyt Kreikassa. Suomessa virusta ei ole ilmennyt.

Länsi-Niilin virustartuntuntoja on ollut tämän vuoden aikana erityisen runsaasti Yhdysvalloissa: yli 4 000 ihmistä on sairastunut ja yli 200 kuollut.

Rokotetta ei ole

THL:n mukaan mm. kuumeilu, pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja erilaiset kolotukset ovat Länsi-Niilin viruksen aiheuttaman lievän taudin oireita.

Vaikeisiin tautimuotoihin kuuluvat korkea kuume, voimakas päänsärky, sekavuus, vapina, halvaukset ja meningoenkefaliittiin kuuluvat laboratoriolöydökset. Noin joka viideskymmenes saa vakavamman taudin. Kuolevuus Länsi-Niilin viruksen aiheuttamaan tautiin on 4–14 prosenttia. Länsi-Niilin virusta vastaan ei ole rokotetta.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta