Lapsen ruokavaliota rajoitetaan usein turhaan

Perusterveydenhuollossa kehotetaan yhä liikaa rajoittamaan lapsen ruokavaliota atooppisen ihottuman takia.

Neuvoloissa ja muualla perusterveydenhuollossa kehotetaan yhä liikaa rajoittamaan lapsen ruokavaliota atooppisen ihottuman takia. Näin arvioi lasten­tautien ja lasten­­allergologian ­erikoislääkäri, ­dosentti Mikael Kuitunen HYKS:sta.

– Kyseessä on kaksi eri sairautta, ruoka-aineallergia ja krooninen ihosairaus eli atooppinen ihottuma. Ruoalle allergiset lapset oireilevat muutenkin kuin ihottu­malla, sillä he saavat esimerkiksi nokkos­paukamia tai ihon punotusreaktioita ­välittömästi ruoka-aineen jälkeen.

Vaikeaa ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavat alle yksivuotiaat 
on syytä lähettää allergiaselvittelyihin. Vanhempien lasten atooppinen ihottuma 
ei sen sijaan kerro ruoka-allergiasta.

– Ruoka-allergiat ja atooppinen ihottuma ovat alkuvaiheessa haastavia erottaa toisistaan, sillä ne puhkeavat samoihin aikoihin, neljän–kahdeksan kuukauden iässä. Tuoreiden tutkimusten perusteella vain pieni osa atooppisesta ihottumasta kärsivistä lapsista on myös ruoka-allergisia.

Monet vanhemmat saapuvat vastaan­otolle toivoen, että lapsen atooppinen ihottuma helpottuisi ruokavaliota karsimalla. Yleisimmin aletaan välttää pikkulapsen pääruoka-aineita, kuten lehmänmaitoa, kananmunaa tai viljatuotteita.

Ruoka-aineiden karsiminen turhaan tuo ylimääräistä vaivaa perheelle. Ruokavalion yksipuolistuminen voi vaarantaa lapsen kasvua ja kehitystä. Kuitunen muistuttaa, että välteltyyn ruoka-aineeseen tottuminen saattaa olla vaikeaa myöhemmin.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 43/12.