Lasillinen päivässä suurentaa naisen syöpäriskiä

Alkoholin syöpävaikutuksia on tutkimuksissa vaikea erottaa tupakoinnin haitoista, sillä monet tupakoitsijat käyttävät alkoholia. Nyt havaitut syöpäriskit todettiin kuitenkin myös savuttomilla.

Runsas alkoholinkäyttö altistaa monille syöville, mutta naisilla riskit saattavat suurentua jo pienillä annoksilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin naisten rintasyöpäriski suurenee jo yhdestä päivittäin nautitusta alkoholiannoksesta.

Vaikka naisten syöpäriskit kasvavat jo pienistä alkoholimääristä, miehillä alkoholin syöpävaikutukset ilmaantuvat vasta suuremmilla annoksilla. Tässä tutkimuksessa miehet pystyivät juomaan kaksi alkoholiannosta päivittäin ilman syöpäriskien suurentumista.

Alkoholin syöpävaikutuksia on tutkimuksissa vaikea erottaa tupakoinnin haitoista, sillä monet tupakoitsijat käyttävät alkoholia. Nyt havaitut syöpäriskit todettiin kuitenkin myös savuttomilla. Savuttomien yhden alkoholiannoksen päivittäin juovien naisten syöpäriski oli noin 13 prosenttia suurempi kuin alkoholia harvemmin käyttävien savuttomien.

Tutkimus perustuu kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja yli 80 000 naisen ja 48 000 miehen terveystietoihin. Yhteensä 19 000 naista ja 7 600 miestä sairastui syöpään 24–30-vuotisten seurantojen aikana.

Lue myös:
Tutkimus: Hiusten värjääminen voi lisätä rintasyöpään sairastumisen riskiä 
Parempi myöhään: Miksi rintasyövän seulonnassa ei jahdata etäpesäkkeitä?

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMJ 2015;351:h4238

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.