Lasten malariarokotteesta lupaavia tuloksia

Lasten malariarokotteella arvioidaan olevan merkittäviä kansanterveydellisiä vaikutuksia. Rokotteelle on haettu myyntilupaa.

Lapsille tarkoitetusta malariarokotteesta on saatu lupaavia tuloksia myös 1,5 vuoden mittaisessa seurannassa. Tutkimuksessa RTS,S/AS01-malariarokotteen osoitettiin lähes puolittavan pienten lasten malariatapausten määrän ja vähentävän pikkuvauvojen malariatapauksia noin neljänneksellä.

Kahdeksassa Afrikan maassa tehdystä faasi III -tutkimuksen tuloksista kerrottiin PLOS Medicine -lehdessä.

Satunnaistettuun rokotetutkimukseen osallistui lähes 16 000 lasta. Ensimmäisen rokoteannoksen saadessaan lapset olivat joko 6–12 viikon ikäisiä vauvoja tai 5–17 kuukauden ikäisiä pikkulapsia.

Rokote suojasi paremmin pikkulapsia kuin imeväisikäisiä. Rokotteen antama suojateho kliinisesti todettua malariaa vastaan oli lapsilla 1,5 vuoden seurannan aikana 46 %. Imeväisillä suojateho oli 27 %. Rokotesuoja heikkeni molemmissa ikäryhmissä ajan myötä.

Rokote esti useita oireisia tai vaikeita malariatapauksia. Pikkulasten ryhmässä rokotus auttoi estämään keskimäärin 800 malariatapausta 1 000:ta rokotettua lasta kohden. Eniten vaikutusta rokotteella oli alueilla, joissa esiintyy paljon malariaa.

Vaikka rokote tarjoaa vain osittaista suojaa, pitävät tutkijat sen kansanterveydellistä hyötyä merkittävänä. Rokote voi tuoda kaivattua apua malarian torjuntaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on nyt hakenut Euroopan lääkevalvontavirasto EMA:lta myyntilupaa rokotteelle. Maailman ensimmäistä malariarokotetta toivotaan markkinoille jo vuonna 2015.

Lue lisää: Pitkä tie rokotteeksi

Malariaan sairastuu vuosittain miljoonia ihmisiä ja se aiheuttaa vuosittain yli 600 0000 ihmisen kuoleman. Enemmistö kuolleista on alle viisivuotiaita lapsia.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.