Malarian ehkäisy on edistynyt Afrikassa

WHO:n raportin mukaan lapset pääsivät aikaisempaa paremmin malariatesteihin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Raskaana olevat naiset ovat saaneet entistä useammin malarian estolääkitystä ja lapset ovat päässeet aiempaa paremmin malariatesteihin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa viimeisten viiden vuoden aikana. Näin kertoo WHO:n uusi raportti.

Noin puolet kuumeen vuoksi terveydenhuollon toimipisteisiin tulleista lapsista 22 Afrikan maassa pääsi malariatesteihin vuonna 2015. Vastaava luku näissä maissa oli 29 prosenttia vuonna 2010.

WHO suosittelee, että kohtalaisen ja suuren malariariskin alueilla asuville raskaana oleville naisille annetaan jaksottaisesti estolääkityksenä sulfadoksiini-pyrimetamiinia. Tätä lääkitystä saavien afrikkalaisten naisten määrä on kasvanut paljon vuodesta 2010.

Terveydenhuoltojärjestelmien heikkous iso ongelma

Maailmassa esiintyi 212 miljoonaa uutta malariatartuntaa ja 429 000 malarian aiheuttamaa kuolemaa vuonna 2015.

Saharan eteläpuoleinen Afrikka kantaa WHO:n mukaan suhteettoman suuren osan maailman malariataakasta. Hieman yli 90 prosenttia malariakuolemista todettiin juuri tällä alueella vuonna 2015. Lapset ovat erityisen haavoittuvia: kaikista malariaan kuolleista 70 prosenttia oli alle viisivuotiaita.

Malarian riski on suuri paikoin myös Oseaniassa, keskisuuri eteläisessä Aasiassa ja pienin Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasiassa.

Monissa Saharan eteläpuoleisen Afrikan maissa on edelleen merkittäviä puutteita WHO:n malariaohjelman toteuttamisessa, koska maiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat heikkoja.

Hyttysverkkojen käyttö estää malariatartuntoja

WHO:n tutkimuksen mukaan hyönteismyrkyllä käsitellyn vuodeverkon alla nukkuvilla ihmisillä ilmeni merkittävästi vähemmän malariatartuntoja kuin niillä, jotka eivät käyttäneet tällaista verkkoa.

Lue lisää: Pitkä tie rokotteeksi

Hyönteismyrkyllä käsiteltyjen verkkojen käyttö on yleistynyt Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Silti yli 40 prosentilla tällä alueella asuvista ihmisistä ei ollut käytössä suojaavia verkkoja tai sisäilmaan suihkutettavia hyönteismyrkkyjä vuonna 2015.

Lisää rahoitusta tarvitaan

WHO:n pyrkimyksenä on vähentää malarian esiintyvyyttä 40 prosenttia vuoden 2015 määrästä vuoteen 2020 mennessä. Raportin mukaan alle puolet maista, joissa malariaa esiintyy nykyisin, voi saavuttaa tämän tavoitteen.

Malarian ehkäisyn merkittävä haaste on jatkuva ja riittävä rahoitus. Vuosina 2000–2010 rahoitusta lisättiin huomattavasti, mutta viime vuosina sitä on leikattu.

Maat, joissa malariaa esiintyy endeemisenä, rahoittivat vähän yli 30 prosenttia malarian ehkäisytyöstä vuonna 2015. Suurin kansainvälinen rahoittaja oli Yhdysvallat.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Fotolia