Lasten rokotuskattavuus on parantunut

MPR-rokotteen kattavuus on parantunut eniten.

Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen sai 96 prosenttia vuonna 2016 syntyneistä, tiedottaa THL. Kasvua vuonna 2015 syntyneisiin on lähes kaksi prosenttiyksikköä.

THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo kertoo, että uutisointi tuhkarokosta ja siihen liittyvistä jälkitaudeista on tuonut vahvasti esille rokotusten tarpeellisuuden.

– Rokotuskattavuuksissa on kuitenkin alueellisia eroja. Koska esimerkiksi tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi, kannattaa tavoitella mahdollisimman korkeaa kattavuutta sekä alueellisesti että eri väestöryhmittäin.

Kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokote aloitetaan noin 99 prosentille lapsista.

Myös pneumokokkirokotteen suosio kasvoi, kun se annettiin vuonna 2016 syntyneistä 96 prosentille. Rotavirusrokotteen on saanut 92 prosenttia lapsista.

Kiivaasta rokotekeskustelusta huolimatta rokottamattomuus on Suomessa harvinaista. Ainoastaan noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelman perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kouluikäisistä lapsista ilman perusrokotuksia jää vain 0,5 prosenttia.

Elonsalon mukaan kunnissa on onnistuttu vahvistamaan rokotusluottamusta, joka näkyy rokotuskattavuuden parantumisena.

– THL on tarjonnut viime vuosina aktiivista tukeaan yli 100 kunnalle, ja rokotusaiheisiin koulutuksiimme osallistuu vuosittain yli 20 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Tiedot rokotuskattavuuksista perustuvat valtakunnallisen rokotusrekisterin tietoihin.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.